در مقاله هاي جنگ هاي نوين بسياري از دوستان در خصوص معني و مفهوم بسياري از تعاريف و اصطلاحات سوالات زيادي را مطرح كردند ، در نتيجه بر آن شديم شما را با مفهوم رايج ترين آن ها آشنا كنيم : 1-ش م ر يا ش م ه : به معناي شيميايي ميكروبي راديواكتيو يا شيميايي ميكروبي هسته اي است . 2-جنگ هاي نوين : اين عبارت جايگزين واژه ش م ر شده است . 3-جنگ شيميايي : به نبردي كه در آن به طور قابل ملاحظه اي از عوامل شيميايي استفاده شود . 4-تاكتيك جنگ هاي نوين : به شيوه هاي استفاده و دفاع از عوامل شيميايي ، ميكروبي يا هسته اي در جنگ گويند . 5-عامل شيميايي : موادي كه در اثر فعل و انفعالات شيميايي اثرات خود را ايجاد مي كند . 6-علامت اختصاري : شامل چند حرف لاتين است كه به صورت قراردادي براي شناسايي هر عامل شيميايي به كار مي رود . 7-هيدروليز : به واكنش شيميايي عوامل با آب يا رطوبت موجود در محيط گويند . 8-آئروسل : به ذرات جامد يا مايع عوامل معلق در هوا اطلاق مي شود . 9-غلظت : مقدار عوامل در واحد حجم و بر حسب واحد ميلي گرم در مترمكعب است . 10-دوز : حاصلضرب غلظت در واحد زمان كه شامل دوز كشنده و دوز ناتوان كننده است ، واحد محاسبه آن نيز ميلي گرم در دقيقه در يك متر مكعب مي باشد . 11-دوز كشنده : ميزان مشخصي از عوامل كه در صورت جذب به بدن انسان را بكشد . 12-دوز ناتوان كننده : ميزان مشخصي از عوامل كه در صورت جذب به بدن انسان را ناتوان و او را از مأموريت باز كند . 13-پايداري : به مدت اثر و ثبات عوامل در محيط گويند . 14-آلودگي : به وجود عوامل شيميايي ، ميكروبي يا هسته اي در بدن ، اشياء و محيط گويند . 15-رفع آلودگي : پاك كردن بدن ، تجهيزات و محيط از عوامل شيميايي ، ميكروبي يا هسته اي به طوري كه اثر آن از بين برود يا به حداقل ممكن برسد .
شوکر SHOCKER
امروزه نیروهای پلیس و امنیتی ، تجهیزات و تسلیحات جدیدتر و کارآمدتری برای مقابله با تبهکاران و دستگیر کردن آنها در اختیار دارند .از جمله این تجهیزات شوک دهنده ها یا همان باتومهای برقی هستند که می توانند تأثیر بسزایی در خاموش کردن شورشها و از پای درآوردن موقت شورشیان و تبهکاران داشته باشند.در این مقاله با اصول عملکردی این نوع سلاحها بیشتر آشنا خواهیم شد :
سیستم الکتریکی بدن انسان
همه ما الکتریسیته را یک عامل مضر برای بدنمان میدانیم.اگر صاعقه به کسی برخورد کند یا کسی دستش را به داخل یک پریز برق فرو ببرد،جریان برق ممکن است باعث فلج یا کشته شدن وی گردد.اما جریان الکتریسیته با توان و ولتاژ پائین تر برای بدن ما بی ضرر است.در واقع ، این نوع جریان برای بدن ما لازم و ضروری است.وجود جریان الکتریسیته در بدن ما ، برای انجام هرکاری ضروری است.
وقتی میخواهید یک ساندویچ درست کنید،مغز شما یک پیام الکتریکی به یک سلول عصبی میفرستد که این پیام سپس به ماهیچه های دست شما منتقل میشود.سیگنال الکتریکی به سلول عصبی میگوید که یک پیام نوترونی به سلولهای ماهیچه بفرستد و بدین ترتیب ،ماهیچه ها در جهت مناسب برای قرار دادن ساندویچ روی هم حرکت میکند.وقتی ساندویچ را گاز میزنید ، دهان شما سیگنال به مغزتان میفرستد که مزه آنرا به شما میگوید.
بدین ترتیب ، اجزای مختلف بدن از نیروی الکتریسیته برای برقراری ارتباط با دیگران استفاده میکند.این در واقع مثل یک سیستم تلفن یا اینترنت عمل میکند.اولگوهای ویژه الکتریسیته از طریق خطوط منتقل میشوند تا پیامها را منتقل کنند.
برهم زدن سیستم بدن
ایده اصلی بکار رفته در یک سلاح شوک دهنده این است که این سیستم ارتباط را مختل کند.شوک دهنده ها یک بار الکتریکی با ولتاژ بالا و آمپر پائین ایجاد میکنند.در واقع این بار الکتریکی دارای فشار بالا و شدت جریان پائین میباشد.وقتی شما شوک دهنده را بطرف یک مهاجم میگیرید و ماشه آنرا میکشید ، این جریان وارد بدن مهاجم میشود این بار که با شدت 3 میلی آمپر جریان دارد ، به اندازه کافی قوی نیست که بتواند به بدن انسان صدمه ای بزند ف مگر اینکه برای دوره زمانی طولانی به طرف فرد شلیک شود.
شوک دهنده مقدار زیادی اطلاعات گیج کننده را به بدن فرد مهاجم میفرستد ، اما در واقع آنچه اتفاق می افتد از این قرار است :
بار الکتریکی با سیگنالهای الکتریکی ارسالی از مغز مهاجم ترکیب میشود .این مثل افزودن یک جریان خارجی به خطوط تلفن است.
سیگنال اصلی با نویزهای گوناگونی ترکیب میشود و عمل بازخوانی پیام را بسیار مشکل مینماید.وقتی این خطوط ارتباطی به سمت پائین حرکت میکنند ، دیگر فرد مهاجم کنترلی روی ماهیچه هایش نخواهد داشت و ممکن است بطور موقت فلج شود.
این جریان الکتریکی ممکن است بوسیله یک فرکانس پالسی تولید شود که خود سیگنالهای الکتریکی بدن را تقلید میکند.در این حالت ، جریان الکتریکی ارسالی از طریق عصبها ، از ماهیچه ها میخواهد که حجم زیادی از کار را در یک دوره کوتاه انجام دهند.اما این سیگنال ، فرمان هیچگونه حرکت خاصی را در بر ندارد .این امر باعث میشود ذخایر انرژی فرد مهاجم تحلیل رود و وی بقدری ضعیف شود که نتواند حرکت کند.از سوی دیگر ، با توجه به اینکه سلولهای عصبی و ماهیچه ها در تمام سطح بدن وجود دارند ، مهم نیست شوک دهنده را به کدام نقطه از بدن میزنید.
شوک دهنده استاندارد
شوک دهنده های متعارف ، طرحی بسیار ساده دارند .آنها به اندازه یک چراغ قوه هستند و معمولا با باطریهای 9 ولتی کار میکنند.این باطریها جریان الکتریسیته را به یک مدار متشکل از اجزای الکتریکی مختلف ارسال میکنند. این مدار از چند ترانسفورماتور تشکیل شده است که ولتاژ را افزایش ( معمولا بین 20000 تا 150000 ولت ) و قدرت را کاهش میدهند .این مدار همچنین یک نوسانگر دارد که به جریان ،حالت نوسانی میدهد تا یک الگوی پالسی ویژه از الکتریسیته ایجاد شود.این جریان یک خازن را شارژ میکند .خازن نیز یک بار الکتریکی درست کرده و به الکترودهای انتهای مدار میفرستد.الکترودها دو صفحه فلزی رسانا هستند که روی مدار نصب شده اند و بین آنها فاصله وجود دارد .از آنجا که الکترودها در امتداد مدار نصب شده اند ، بین آنها اختلاف ولتاژ بالائی وجود دارد.اگر فاصله بین دو الکترود را با یک رسانا (مثلا بدن فرد مهاجم ) بپوشانید ، پالسهای الکتریکی سعی میکنند از یک الکترود به الکترود دیگر منتقل شوند و در نتیجه ، جریان الکتریسیته وارد سیستم عصبی فرد میشود.
الکترودهای بیشتر
امروزه بیشتر انواع شوک دهنده ها دو جفت الکترود دارند؛یک جفت درونی و یک جفت بیرونی دارند.جفت بیرونی ، الکترودهای بار ( Charge Electrodes ) در فاصله بیشتری از هم قرار دارندو بنابراین جریان وقتی جاری میشود که یک رسانا بین آن دو قرار بگیرد.اگر جریان نتواند بین این دو الکترود جاری شود ، به جفت درونی یا الکترودهای آزمایشی ( Test Electrodes ) منتقل میشود .این الکترودها بقدری به هم نزدیک هستند که جریان الکتریسیته میتواند بین آنها جاری شود.جریان در حال حرکت ، ذرات هوا را در شکاف بین دو الکترود یونیزه میکند و یک جرقه با صدای خاصی ایجاد میکند.این جرقه معمولا به عنوان یک عامل بازدارنده استفاده میشود:وقتی مهاجم جرقه را میبیند و صدا را میشنود ،متوجه میشود که شما مسلح هستید.برخی از شوک دهنده ها از عامل هیجان بجای هشدار استفاده میکنند.این نمونه ها به شکل چتر ، چراغ قوه یا دیگر اشیاء دارای کاربرد روزانه دارند ، در می آیند و مهاجمان را غافلگیر میکنند.این نوع شوک دهنده ها معمولا توسط برخی شهروندان خاص استفاده میشوند، چونکه کوچک هستند و استفاده از آنها بسیار ساده است.اما نیروهای پلیس و امنیتی معمولا از شوک دهنده های پیچیده تر با برد بیشتر استفاده میکنند
شوک دهنده های پرتابی
یک نوع معمول شوک دهنده ها ، انواع پرتابی (Taser Gun ) هستند.این نوع شوک دهنده ها بر اساس همان اصول بکار رفته در شوک دهنده های معمولی کار میکنند و فقط دو الکترود شارژ آنها به یک قسمت خاص وصل نیستند .این الکترودها در انتهای دو سیم رسانای بلند قرار دارند که به مدار الکتریکی شوک دهنده وصل میشوند.با کشیدن ماشه ، یک کارتریج گاز فشرده در داخل شوک دهنده باز میشود .گاز در حال انتشار ، فشاری را در پشت الکترودها ایجاد میکند و آنها را به جلو پرتاب مینماید.
این الکترودها دو گیره کوچک دارند که به لباس مهاجم وصل میشود.وقتی الکترودها وصل میشوند، جریان از طریق سیمها به بدن مهاجم منتقل میشوند و به همان روش قبلی وی را از پای در می آورد.برتری عمده این طرح ، در دور برد تر بودن آن است (برد آن 4 تا 6 متر میباشد ) و نقطه ضعیفی که دارد نیز این است که تنها یک بار میتوان با آن شلیک کرد،چرا که پس از هر بار شلیک باید سیم را جمع کرد و دوباره در محل قرار دهید و یک کارتریج گاز جدید بگذارید.البته در صورت از دست رفتن هدف ،میتوان زا تیزرهایی مانند شوک دهنده های قبلی استفاده کرد.
شوک دهنده های پرتابی یک سامانه تشخیص شلیک کننده نیز دارند.وقتی یک پلیس الکترودها را شلیک میکند ، چندین شیئ به اندازه آبنبات همراه آن پرتاب میشود که نشان میدهد چه کسی و در چه جهتی شلیک کرده است.برخی از این انواع ، یک رایانه نیز دارند که زمان و تعداد شلیکها را ثبت میکند.
شوک دهنده های مایع
شوک دهنده ها یک نمونه دیگر نیز دارند که تا حدودی دور برد تر است.و با نام شوک دهنده مایع شناخته میشود .تنها فرق این نوع شوک دهنده با شوک دهنده های پرتابی در این است که برای ارسال جریان الکتریسیته از یک جریان مایع استفاده میکنند و نه سیم .
این نوع شوک دهنده ها دارای یک مخزن هستند که یک ماده بسیار رسانا ( مخلوطی از آب ، نمک و دیگر مواد رسانا ) را در بر دارد .وقتی ماشه کشیده میشود، جریان الکتریسیته از اسلحه شروع شده و با گرفتن رد مواد مایع به مهاجم منتقل میشود.این سلاحها دارای برد بیشتری هستند و آنها را به دفعات میتوان استفاده کرد.اما شوک دهنده های مایع معمولا حجیم و سنگین هستند و گاهی نیز مخزن مایع آنها روی یک وسیله نقلیه سوار میشود.
شوک دهنده ها روز بروز کاربرد گسترده تری پیدا میکنند.با این نوع سلاحها میتوان افراد جانی و تبهکار را از پای در آورد بدون اینکه به افراد دیگر صدمه ای برسد و این برتری عمده آنها نسبت به سلاحهای گرم میباشد.
Shrapnel shell
گلوله های شرپنل اولیه به شکل پوسته ای کروی بودند که حداقل مواد منفجره در آن بارشده بود و داخل آن پر از گلوله های سربی ریز بود. یک فیوز برای انفجار گلوله در بالای سر سربازان دشمن تعبیه شده بود که با عمل کردن آن مواد منفجره داخل پوسته منفجر شده و گلوله های سربی را با سرعت زیاد به تمامی جهات پخش می کرد. بعدها این گلوله ها به صورت استوانه ای ساخته شدند.
شرپنل از مهماتی بود که به صورتی گسترده در درگیریها و جنگهای چهارگوشه جهان بکارگرفته شد. انفجار این گلوله تأثیر مخرب شدیدی بر روی روحیه افراد داشت. به دلیل ماهیت جنگهای خندقی ، که استفاده از گلوله های عادی توپخانه را سخت می ساخت، شرپنل در معادلات جنگ جهانی اول نقش معنی داری برعهده گرفت. ترکشهای شرپنل پس از انفجار می توانستند سربازان مستقر در کانالها و خندقها را از بالا هدف قراردهند و خسارات سنیگینی بر نیروی انسانی دشمن وارد سازند. پس از آن، پرتابه های ترکش شونده در انواع بمبها، خمپاره ها و نارنجکها نیز استفاده شدند و با پیشرفت تکنولوژی و ساخت مهمات جدید گلوله های شرپنل متعارف از رده خارج شدند. امروزه واژه "شرپنل" برای نامیدن طیف وسیعی از مهمات ترکش شونده بکارمی رود.
Silent Ammunition
در دوران جنگ سرد از میان برداشتن بی سر و صدای حریف یکی از مسائلی بود که ذهن هر دو طرفین شرقی و غربی دیوار برلین را به خود مشغول کرده بود .
بسیاری از سلاح های بی صدا در واقع کم صدا هستند نه بدون صدا و این امر معمولا با کم کردن سرعت دهانه گلوله تا میزان ۳۰۰ متر بر ثانیه یعنی زیر سرعت صوت صورت می گیرد . صدای یک گلوله شلیک شده معمولا ۱۶۰ تا ۱۶۵ دسی بل می باشد که با استفاده از صدا خفه کن ها این مقدار به ۱۳۰ تا ۱۳۵ دسی بل میرسد ولی همانطور که گفته شد این مقدار صوت کماکان قابل شنیدن می باشد .
در این مقاله شما می توانید با فشنگ های کاملا بی صدا آشنا شوید که توسط مهندسان روسی در زمان جنگ سرد طراحی و ساخته شدند .
صدای ایجاد شده پس از شلیک گلوله را می توان به دو عامل اصلی ربط داد .
1 - صدای BOOM شکل حاصل از انفجار باروت .
2 – صدای گلوله که پس از خروج از لوله تفنگ با سرعت مافوق صوت هوا را می شکافد .
مشکل اول با استفاده از خرج کمتر حل شده البته نوعی مدار بسته چرخش گاز باروت نیز برای آن در نظر گرفته شده است .
مشکل دوم با کم کردن سرعت دهانه گلوله بوسیله بکارگیری گلوله های سنگین تر مرتفع شده .
این فشنگ ها در سلاح های مخصوصی مثل سلاح دستی PSS و چند سلاح دیگر به کار گرفته شده اند .
در هنگام شلیک تنها صدایی که از این سلاح بلند می شود صدای کلیک چخماق آن است و البته صدای آخ خ خ خ مقتول را نیز باید به آن اضافه کرد !!!
گاز حاصل از انفجار باروت پیستون درون پوکه را به جلو می راند . این پیستون به نوبه خود مرمی را به جلو هل می دهد ولی پیستون پس از جلو آمدن در پوکه باقی می ماند و مانع خروج گاز باوت از پوکه می شود .
در سال 1784 یک افسر توپخانه انگلیسی به نام هنری شرپنل ( Henry Shrapnel )مهمات جدیدی برای توپخانه اختراع کرد. 19 سال طول کشید تا ارتش بریتانیا به برتری های این اختراع توجه کند و آن را به صورت سازمانی در توپخانه خود بکارگیرد. گلوله های جدید به یاد مخترع اش گلوله های شرپنل (Shrapnel shell)نامیده شدند.
Ammunition Cal. 7.62 x 54R mm
مورد استفاده در :
1 – تیربارهای : m86 – pks –pkt – m84 – pkm – pk
2 – کارابین : m44 – m83 – m91/30
3 – تفنگ تک تیرانداز قناصه svd
اطلاعات بالستیک |
||||
قابلیت دیده شدن رسام |
دقت Rs |
Pmax(bar) |
سرعت مرمی |
انواع مرمی |
- |
Max. 18 cm at 300 m |
2 800 |
785±10 |
M 84 Ball |
Visible trace |
Max. 23 cm at 300 m |
2 800 |
810±10 |
M 87 Tracer |
- |
Max. 20 cm at 300 m |
2 800 |
830±10 |
M 90 API |
اطلاعات فنی |
||||||||||
طول mm |
وزن grm |
مواد |
اجزا |
|||||||
M90 api |
M87 |
M84 |
M90 |
M87 |
M84 |
M90 api |
M87 tracer |
M84 ball |
||
3/6 |
36/6 |
30/5 |
10/3 |
9/65 |
11 |
Tom bak |
مس + فولاد |
Tom bak |
ژاکت |
گلوله |
Steel |
سرب+آنتی موآن |
سرب+آنتی موآن |
هسته |
|||||||
- |
مواد رسام |
- |
ثاقب |
|||||||
مواد آتشزا |
- |
- |
آتشزا |
|||||||
53/65 |
10 |
برنج |
پوکه |
|||||||
- |
3/2 |
3/17 |
3 |
NCD |
باروت |
|||||
3.3 |
0.34 |
ضد زنگ زدگی و رطوبت |
چاشنی |
|||||||
77/16 |
23/8 |
23/2 |
24/4 |
فشنگ |
تیرهای گلوله زنی غیرخفیف (با چاشنی مرکزی یا سنتر فایر) – Centrefire Cartridges
فشنگ های گلوله زنی سنترفایر فشنگ هایی هستند که چاشنی آنها در مرکز پایه پوکه شان مستقر شده و چاشنی مربوطه مستقل از بدنه فشنگ بوده و باید جداگانه ساخته و در پایه نصب شود. دو مزیت عمده این نوع فشنگ ها عبارتند از: 1- می توان از پوکه آنها دوباره استفاده کرد و با چاشنی گذاری و پرکردن آنها تا چند نوبت از آنها استفاده نمود. 2- بدلیل استقلال چاشنی می شود اندازه آنها را بزرگتر و پوسته آنها را محکم تر کرد تا باروت بیشتر و مرمی بزرگتری را حمل کنند و به این ترتیب می شود فشنگهای پرقدرت تولید کرد.
چاشنی و پایه چند نمونه سنترفایر – در این عکس: کالیبر 50، 6.5 و رمینگتون 223
مقایسه فشنگ ریم فایر (چاشنی لبه ای) با سنترفایر (چاشنی مرکزی) در ساختار و ابعاد
این نوع فشنگ در پی مشاهده ضعف قدرت فشنگ های ریم فایر (چاشنی لبه ای که در پست قبلی به آنها اشاره شد) و نامناسب بودن ساختار ریم فایر ها (بدلیل نازکی پوسته) برای حمل باروت بیشتر و مرمی بزرگتر در نیمه دوم قرن نوزدهم به بازار عرضه گردید.
تصویر مقایسه اندازه فشنگ های سنترفایر ( کالیبر 50 تا 5.62 ناتو) با خفیف
بدلیل تنوع بسیار زیاد مرمی و اندازه کالیبر در این دسته از فشنگ ها، امکان بررسی تمام آنها در یک پست وجود ندارد اما سعی می کنیم گروهبندی های مهم آنها را مورد بحث قرار دهیم.
انواع مرمی
سرگرد سربی - RNL – Round Nose Lead – مرمی سربی برهنه – که با وجود همه گیر شدن مرمی های پوشش دار، هنوز در بعضی فشنگ های قدیمی تر سلاح های کمری و مسلسل ها کاربرد دارد.
تصویر فشنگ سرگرد سربی
سرپخ سربی – FNL- Flat Nose Lead – مشابه نوع قبلی است اما نوک آن پخ خورده و صاف است. متداول در تیراندازی های به سبک غرب وحشی یا Cowboy Action Shooting که علاقه مندان خودش را دارد.
تصویر فشنگ سرپخ سربی
ضد زره – AP – Armor Piercing – مرمی سخت از جنس آلیاژهای فولاد یا تنگستن به شکل نوک تیز غالبا با پوشش غلاف نازک سربی یا مسی که این پوشش برای محافظ لوله تفنگ از خراشیده شدن توسط مرمی بکار می رود. اثر گذاری این مرمی روی هدف های غیر زره پوش (بدون جلیقه ضد گلوله) به کارآمدی نوع تمام فلزی آن نیست.
تصویر فشنگ ضد زره
روکش فلزی کامل – FMJ – Full Metal Jacket – (که فیلمی نیز به همین نام درباره جنگ ویتنام ساخته شده بود که در ایران اشتباها آنرا جلیقه تمام فلزی ترجمه کرده بودند) مرمی از یک هسته سربی که بطور در یک غلاف مسی یا مفرغی یا فولاد نرم پوشانیده شده و در هنگام برخورد با مانع کمترین میزان تغییر شکل را دارند و بیشتر کج می شوند تا اینکه بشکفند.
تصویر فشنگ با روکش فلزی کامل
روکش دار با سر نرم – JSP – Jacketed Soft Point – که اولین نمونه آن در اواخر قرن نوزدهم توسط اسلحه های انگلستان در منطقه دام دام Dum Dum در نزدیکی کلکته هندوستان ساخته و بکارگرفته شد و بعدا در ایران به فشنگ "دم دم" معروف گردید (کلنل محمد تقی خان پسیان از معروف ترین قربانیان این نوع گلوله در تاریخ ایران است). این مرمی مشابه نوع پوشش کامل است اما سر آن مثل نوک مداد لخت است و سرب آن بیرون زده است. این مرمی از استحکام نوع پوشش کامل و شکفتن و تخریب نوع سربی یا سرسوراخ برخوردارست. نوعی از آن که توسط کارخانه نازلر Nosler اختراع شده است دارای دو قسمت است و وصل مرمی به هم وصل شده تا ضمن شکفتن تیر در موقع برخورد از گسستن بیش از اندازه مرمی جلوگیری کند و پایه آن همچنان شکل خود را حفظ کند.
تصویر فشنگ روکش دار با سرنرم
تصویر فشنگ نازلر
روکش دار سر سوراخ – JHP – Jacketed Hollow Point – که تقریبا بلافاصله بعد از اختراع مرمی روکش دار با سرنرم توسط اسلحه سازی Woolwich در انگلستان اختراع شد، روکش کامل دارد و سرش سوراخ است و سریعتر از سایر نمونه ها می شکفد و میزان شکفتگی آن بیشتر از انواع دیگرست. نوعی از این مرمی دارای مغزی پلاستیکی در درون سر سوراخ فلزی آن است که وجود مغزی باعث حفظ شکل کامل بالستیکی مرمی شده و دقت و برد آن را بالا می برد در حالیکه در هنگام برخورد به شکفتن آن نیز کمک می کند.
تصویر فشنگ روکش دار سر سوراخ
مرمی انفجاری – Exploding Bullet – که در مرمی خود حاوی مواد منفجره بوده و به هنگام برخورد منفجر می شوند. استفاده از این نوع مرمی در بیشتر ایالت های آمریکا و در کشور کانادا، ممنوع می باشد.
نیز دقت کنید که اصطلاح Spitzer به معنای خمره ای است و به مرمی های نوک تیز خمره ای – مانند فشنگ های جنگی – گفته می شود و صرفا به شکل ظاهری مرمی اشاره دارد.
باید توجه داشت که طبق کنوانسیون ژنو و نیز مصوبه دادگاه لاهه، استفاده از مرمی های شکفته شونده – Expanding projectiles- علیه نیروهای نظامی ممنوع می باشد. این در حالیست که مجرمین و تروریست ها از این نوع مرمی بدون محدودیت استفاده می کنند.
انواع کالیبرهای متداول
کالیبر 9 میلیمتری – که گروه وسیعی از فشنگ های سلاح های کمری را شامل می شود اما در حالت کلی منظور از آن 9x19mm Parabellum است و در انواع سلاح های کمری نیمه خودکار و مسلسل های دستی کاربرد دارد.
تصویر 9 میلیمتر پارابلوم که در این نمونه نوع سرسوراخ آن به تصویر کشیده شده
کالیبر 300 مگنوم وینچستر – 0.300 Winchester Magnum – فشنگ دوربرد مخصوص تک تیراندازی که مورد توجه یگان ویژه ارتش آمریکا – US Navy SEALS – و یگان ویژه ارتش آلمان – Bundeswehr – قرار گرفت. قدرت آن تقریبا در حد یک 7mm Remington Magnum است اما بازدهی آن بالاتر از سطح 7.62x51mm ناتو است.
تصویر 300 مگنوم وینچستر
کالیبر 308 وینچستر – 0.308 Winchester – نام تجاری فشنگ های ساخت کارخانه وینچستر که بر اساس کالیبر جنگی 7.62x51mm استاندارد ناتو ساخته شده اند. در اصل این کالیبر دو سال پیش از گزینش این کالیبر توسط ناتو (در سال 1954) عرضه گردید. متعاقب آن تفنگ های وینچستر مدل 70 و 88 برای این کالیبر تغییر داده شدند و از آن زمان کالیبر 308 وینچستر یکی از محبوبترین فشنگ های شکار نخجیر های بزرگ بوده است. در حال حاضر این کالیبر در ارتش ها، نیروهای انتظامی و شکار بکار می رود.
تصویر 308 وینچستر
کالیبر 0.338 لاپوا - 0.338 Lapus (8.6x70mm or 8.85x71mm) – که در ابتدا برای تفنگ های تک تیراندازی دوربرد ساخته شده بود تا فاصله بالستیکی بین کالیبر 0.300 وینچستر مگنوم و کالیبر 0.50 BMG را پر کند. فشنگ مخصوصی است که دو نوع مرمی با کاربری ضد-نفر و ضد-اشیاء دارد. علاوه بر آن این نوع فشنگ محبوبیتی ویژه نزد شکارچیان نخجیر های بزرگ و نیز تیراندازان مسابقات مخصوص برد طولانی دارد.
تصویر 338 لاپوا
تفنگ تک تیراندازی یگان های ویژه مجهز به صداخفه کن که از لاپوا استفاده می کند
کالیبر 0.357 مگنوم – 0.357 Magnum – که کپی درازتر و قوی تر از کالیبر 38 مخصوص است مورد استقبال نیروهای انتظامی و شکارچیان قرار گرفته است. ایده اولیه در ساخت آن، کاربرد نظامی / انتظامی آن برای نفوذ به بدنه خودرو و خردکردن پوسته موتورخودرو بوده است.
تصویر 357 مگنوم
کالیبر 44 مگنوم – 0.44 Magnum – که فشنگ قدرتمندی است مورد استفاده شکارچیان
تصویر 44 مگنوم
کالیبر 45 – 0.45 ACP – کالیبر استاندارد سلاح های کمری در آمریکا به مدت یک قرن. غالبا زیر سرعت صوت هستند و برای سلاح های مجهز به صدا خفه کن مناسب هستند. نوع مگنوم آنرا در تفنگ های اهرمی نیز استفاده می کنند.
تصویر 45 ای سی پی
کالیبر 5.56 در 45 میلیمتری ناتو – 5.56x45mm NATO – که در سال 1960 توسط ارتش آمریکا برگزیده شد و بعدا در سال 1980 کالیبر استاندارد جایگزین 7.62x51mm برای مسلسل های دستی در نیروهای ناتو گردید. در واقع نسخه نظامی 0.223 Remington است که برای شکارهای کوچک استفاده می شود.
تصویر 223 رمینگتون
کالیبر 7 میلیمتری مگنوم رمینگتون – 7mm Remington Magnum- و 270 وینچستر – 270 Winchester – که فشنگ های دورزدن شکاری هستند و براحتی یک گوزن درشت جثه را از پای در می آورند.
تصویر 7 میلیمتری رمینگتون
کالیبر 7.62 در 39 میلیمتری – 7.62x39mm – استاندارد بلوک شرق و شوروی – از اواسط دهه 1940 تا 1970 – که به جرات می توان گفت بخاطر کاربردش در مسلسل کالاشنیکف ،بالاترین تیراژ تولید را داشته است.
تصویر کالیبر 7.62 در 39 میلیمتری
کالیبر 30-06 اسپرینگفیلد Springfield (یا 7.62x63mm) – که فشنگ استاندارد نیروهای آمریکایی در نیمه اول قرن بیستم بوده است. فشنگی است قدرتمند مناسب شکار اغلب نخجیر های آمریکای شمالی.
تصویر 30-06 اسپرینگفیلد
کالیبر 7.92 در 57 میلیمتری ماوزر – 7.92x57mm Mauser – استاندارد سازمانی نیروهای آلمان از سال 1988 تا 1945 که به ماوزر 8 میلیمتری هم معروف است و در حال حاضر شکارچیان دارای تفنگ های ماوزر از متقاضیان آن هستند.
تصویر فشنگ ماوزر هشت
کالیبر 50 – 0.50 BMG - (12.7x99mm BMG) که در ابتدا برای نفوذ به زره تانک ها در جنگ اول جهانی ساخته شده بود، با گذشت زمان هنوز به عنوان مرمی ضد اشیاء – anti-material – در برابر واحد های زره ای سبک کاربرد دارد. کاربرد دیگر آن در مسلسل های سنگین و تفنگ های تک تیراندازی قدرتمند است. کاربرد غیر نظامی آن جنبه مسابقه ای در هدف زنی ها دوربرد دارد. جالب است بدانید که در تفنگ های سرپر جدید – که قبلا اشاره مختصری به آن شد – کالیبر 50 سایز استاندارد مرمی هاست!
تصویر فشنگ کالیبر 50
از چپ به راست
cal: 22 Short
cal: 22 Long
cal: 32 S & W
cal: 32 winchester
cal: 8mm Lebel
cal : 380 Automatic
cal : 32 Automatic
cal : 25 Automatic
cal : 45 colt Automatic
cal : 44 Remington Magnum
cal : 44 Smith & Wesson special
cal:357 Magnum
cal:38 Smith & Wesson special
cal: 6.5 mm Carcano
cal: 7.92 mm Mauser
cal: 7.62 mm Tokarev
cal : 9 mm Parabellum
cal : 5.56 mm NATO
cal : 7.62 mm NATO
cal : 7.62 mm AK47
Ammunition Cal. 12.7 x 108 mm
مورد استفاده در :
تیربارهای : M1938/45 – DSHK – NSV – KORD
تفنگهای تک تیرانداز : SVN 98 – KSVK – OSV 96
اطلاعات بالستیک |
||||
نوع مرمی |
سرعت(m/s) |
فشار(bar) |
دقت(Rs) |
قابلیت روئیت رسام |
B 32 API |
810-825 |
3040 |
حداکثر 20 سانتیمتر در 300 متر |
------- |
BZT 44 API-T |
810-825 |
3040 |
حداکثر 20 سانتیمتر در 300 متر |
حداکثر تا فاصله 1000 متر بعد از خروج از دهانه لوله |
گلوله B 32 API باید بتواند در یک صفحه فولادی با سختی HRB 10 در فاصله 100 متری ، 20 میلیمتر نفوذ کند.
گلوله BZT 44 API-T باید بتواند در یک صفحه فولادی با سختی HRB 10 در فاصله 100 متری ، 15 میلیمتر نفوذ کند.
داده های فنی |
|||||||
اجزا |
مواد |
وزن |
طول(mm) |
||||
B 32 |
BZT 44 |
B 32 |
BZT 44 |
B 32 |
BZT 44 |
||
گلوله |
ژاکت |
Tom bak با روکش فولادی و حلقه مسی |
48 گرم 740 گرین |
44 گرم 679 گرین |
64 |
5/64 |
|
هسته |
فولادی |
فولادی |
|
|
|
|
|
مواد آتشزا |
*** |
مواد آتشزا و رسام |
|||||
پوکه |
برنج |
67 |
108 |
||||
باروت |
استوانه ای ( میله ای ) |
17 |
5/16 |
*** |
|||
چاشنی |
ضد زنگ زدگی و رطوبت |
1/1 |
15/4 |
||||
فشنگ کامل |
1/133 |
6/128 |
147 |
مختصات فنی تیربار :
Machin Gun-Twin Barrel Anti-Aircraft 23 mm
توپ 23 میلیمتری سلاحی است خودکار که با فشار غیر مستقیم گاز باروت مسلح میشود و با نوار فشنگ از سمت چپ و راست تغذیه می شود که ماشه آن بصورت پدالی اجرای آتش می نماید. این سلاح در سال 1960 میلادی وارد ارتش شوروی سابق شده و بیش از 20 کشور جهان از آن استفاده می کنند و جمهوری اسلامی ایران نیز از سازنده های این سلاح محسوب میشود.
برد موثر آن بر علیه هدفهای هوائی تا ارتفاع 1500 متر و بر علیه اهداف زمینی و دریائی تا 2000 متر میباشد.اهداف هوائی آن ، پرنده های ارتفاع کم مثل هواپیماها و هلی کوپترها و اهداف دریائی آن ، کشتیها و قایقها و هدفهای زمینی آن تانکها،نفربرها و استحکامات مهندسی و ... است.
دارای دو نوع گلوله جنگی میبباشد:
1 – گلوله محترقه سوختار شدید ( رسام ، آتشزا )
2 – گلوله ضد زره ثاقب ( آتشزا )
نوار فشنگ این سلاح معمولا در دو نوع 50 و 100 تیر ساخته می شود و درون جعبه های مخصوصی که در طرفین سلاح قرار دارند جاسازی میشود که به ازاء هر سه فشنگ یک فشنگ،ضد زره میباشد.هنگام استفاده از سلاح در شهرها و پدافند هوائی به هیچ عنوان از مهمات ضد زره استفاده نگردد.
این سلاح به 5 نفر خدمه نیاز دارد که دو نفر آنها وظیفه نشستن در پشت سلاح را بر عهده دارند که یکنفر از خدمه مأمور تنظیم دستگاه نشانه روی است و دیگری متصدی شلیک مسلسلهاست و 3 نفر دیگر مسئولیت نوار پر کردن و تعویض جعبه نوار و لوله ها را بر عهده دارند. این توپ دارای دو لوله یدکی است که بعد از شلیک 1000 تیر متوالی از هر لوله ، بایستی آنها را تعویض نمود .لوله های این سلاح را میتوان در کمتر از 15 دقیقه تعویض کرد.
مختصات فنی توپ 23 میلیمتری دو لول ضد هوائی :
کالیبر : 23 میلیمتر
تعداد و گردش خان : 10 عدد از چپ به راست
طول گام : 30 تا 50 سانتیمتر متغییر
طول لوله بدون شعله پوش : 188 سانتیمتر
طول لوله با شعله پوش : 201 سانتیمتر
طول لوله با متعلقات : 255 سانتیمتر
طول توپ : 457 سانتیمتر
عرض توپ : 183 سانتیمتر
ارتفاع توپ : 183 سانتیمتر
وزن توپ با دو جعبه فشنگ پر : 950 کیلوگرم
وزن توپ بدون جعبه فشنگ : 879 کیلوگرم
وزن دستگاه نشانه روی : 39 کیلوگرم
وزن یک جعبه پر 50 فشنگی : 500/25 کیلوگرم
وزن لوله و متعلقات با گهوار : 240 کیلوگرم
وزن لوله : 500/27 کیلوگرم
وزن متعلقات : 500/47 کیلوگرم
وزن فشنگ : 450 گرم
وزن مرمی محترقه شدید : 500/188 گرم
وزن مرمی ضد زره : 190 گرم
سرعت اولیه گلوله در لوله نو : 970 متر بر ثانیه
سرعت اولیه گلوله در لوله کارکرده : 930 متر بر ثانیه
گردش در سمت : 360 درجه
یک دور گردش گردونه در سمت با حرکت کند : 15 درجه
یک دور گردش گردونه در سمت با حرکت تند : 30 درجه
حرکت در برد : از 10 تا 90 درجه
یک دور گردش گردونه در برد : 20 درجه
میزان نشان دهنده دستگاه شیرجه (به رنگ مشکی) : 90 درجه
میزان نشان دهنده دستگاه صعود (به رنگ قرمز) : 60 درجه
میزان نشان دهنده مسافت : 500 تا 3300 متر (هر خط نشانگر 100 متر)
برد مرمی در زاویه 45 درجه : 7000 متر
برد مرمی در زاویه 90 درجه : 5000 متر
تیربار سبک MINIMI
تاریخچه
در طی 40 سال گذشته سلاحهای انفرادی بسیاری با کالیبر 56/5 میلیمتر تولید و وارد بازار شده اند . ناتوانی NATO در تعریف یک سلاح استاندارد با کالیبر 56/5 زمانی مشخص میشود که در هر یک از ارتشهای عضو NATO یک گونه مجزا و متفاوت از سلاحهای کالیبر 56/5 مشاهده میشود .
در خصوص تیربارهای سبک با کالیبر 56/5 موضوع کمی فرق می کند چرا که تمامی ارتشهای عضو NATO و بیش از 40 کشور دیگر در جهان تنها یک مدل تیربار سبک را انتخاب کرده اند ، تیربار Minima .
این تیربار ساخت کارخانه پر آوازه FNHERSTAL بلژیک است . سلاحهای موفقی همچون سلاح انفرادی FAL و تیربار MAG 58 با کالیبر 62/7 و تپانچه قدرتمند برونینگ 9 میلیمتری همگی از زیر دست متخصصان خبره این کارخانه رد شده اند . کار طراحی این تیربار در اوایل دهه 1970 آغاز شد و پس از گذراندن مراحل تکمیلی ، به قدری موفق ظاهر شد که آمریکائیها بلافاصله خواهان خرید تعداد زیادی از آن شدند .
آمریکائیها پس از خریداری این سلاح آنرا در سال 1981 متحول کرده و با نام تیربار M49 معرفی کردند .این رویه توسط تمامی ارتشهایی که از کالیبر 56/5 استفاده می کردند پیروی شد و بسیاری از کشورهایی که در تولیدات داخلی خود انتخاب مناسبی را پیدا نمی کردند دست به خریداری و تحول این تیربار زدند . حال جالب است بدانیم که چه چیزی باعث موفقیت یکباره و غیر منتظره این تیربار شده است ؟
مشخصات
اولین موفقیت این تیربار طراحی آن است . تیربارهای مشابهی که برای پوشش دادن نیروی زمینی بکار می روند عمدتاً بر مبنای تیربارهای به اصطلاح لوله سنگین ساخته شده اند که این خود مزایایی همچون کاهش هزینه های تولید را به همراه دارد ، ولی به یاد داشته باشیم که زمینه کاربرد تیربارهای لوله سنگین متفاوت میباشد .
تیربارهای لوله سنگین برای مقاصدی چون نواخت تیر بالا ، شلیک مداوم بمدت طولانی و پوشش محیط ساخته نشده اند ولی تیربار Minimi دقیقاً برای این مقاصد طراحی و ساخته شده . برای رسیدن به این اهداف ساختمان سلاح بر مبنای یک تیربار واقعی طراحی شده و سیستم تغذیه آن به نوار فشنگهای 200 تیری مجهز شده ، سلاحی مجهز به خشاب ( ولو خشاب ظرفیت بالا ) برای مقاصدی چون تیراندازی به مدت طولانی مناسب نیستند چرا که بعد از 3 یا 4 ثانیه شلیک کردن ، خشاب سلاح خالی شده و می بایستی تعویض گردد بنابراین استفاده از نوار فشنگ ظرفیت بالا برای تیرباری که بدین منظور ساخته شده الزامی است .
یکی از جلوه های فوق العاده تیربار Minimi ، قابلیت استفاده از خشاب سلاح M16 در آن است ، اینکار به هیچگونه تغییر و دستکاری نیاز ندارد و برای مواقع اضطراری همانند وقتی که تیربارچی کشته شده و یک سرباز معمولی که حامل سلاح M16 است می بایستی از این سلاح استفاده کند ،درنظر گرفته شده.
جلوه های دیگری که نمایانگر یک سلاح مدرن هستند در این سلاح دیده می شوند . از جمله قابلیت تعویض سریع لوله سلاح و استفاده از سیستم گلنگدن باز میباشد. یک تیربار خوب می بایستی از ساختار محکم و با دوامی برخوردار باشد چرا که نواخت تیر میانگین آن در میادین جنگ معادل 10000 تیر در هفته است که این رقم در مورد سلاحهای انفرادی معادل کمتر از 20000 تیر در کل طول عمر مفید سلاح میباشد .
جلوه هایی همانند تغذیه نواری ، گلنگدن باز ، تعویض سریع لوله و در نظر گرفتن جایی برای نصب سه پایه که از موارد اشتراک تیربارهای کالیبر 62/7 هستند همگی در سلاح Minimi در نظر گرفته شده اند ولی نقطه قوت و مزیت اصلی سلاح Minimi را میتوان در نواخت تیر بالا و سبکی آن دانست .
دانستن این نکته قابل اهمیت است که سلاح Minimi برای اشغال جای تیربارهای کالیبر 62/7 وارد خدمت نشده ولی همیشه توسط یکی از سربازان یک جوخه (که می بایستی حامل سلاح M16 باشد ) حمل میشود .این مسئله بطور چشمگیری باعث بالا رفتن قابلیت حمله و آتش جوخه خصوصاً در هنگام حمله در محیطهای عملیاتی باز میشود ، بعبارتی یک سرباز معمولی حمله کننده که مجهز به این سلاح است به تنهایی قادر به پوشش دادن کل جوخه خواهد بود .
لازم است این نکته را یادآوری کنم که ساخته دست بشر هیچگاه بدون اشکال نبوده ولی در خصوص Minimi به جرأت میتوان گفت که هیچ سلاح دیگری همانند Minimi مورد بازنگری و اصلاحات قرار نگرفته . این بازنگری ها همگی حاصل تجاربی هستند که در میادین جنگ بدست آمده و توسط افرادی اعمال شده اند که این سلاح را در دراز مدت و در شرایط مختلف بکار گرفته اند .
مختصات
کالیبر : 45 × 56/5 میلیمتر (223 رمینگتون )
طول نمونه قنداق ثابت : 104 سانتیمتر
طول نمونه قنداق کشویی باز : 4/91 سانتیمتر
طول نمونه قنداق کشویی بسته : 6/76 سانتیمتر
طول لوله : 5/46 سانتیمتر
مکانیزم مسلح شدن : فشار غیر مستقیم گاز باروت
نوع گلنگدن : چرخشی
ظرفیت خشاب : فلزی 30 تیر و جعبه نوار 200 تیری
مکانیزم چکاننده : خودکار
نواخت تیر : قابل تنظیم 700 الی 1000 تیر در دقیقه
تاریخچه
شروع جنگ جهانی اول فرصتی بود جهت آزمایش جنگ افزارهای جدید و نمایش قدرت آتش و تأثیر آنها بر روی هدفهای هوایی و افراد دشمن ، در سال 1938 قبل از جنگ جهانی دوم جهت رفع نیاز ارتش روسیه یک تیربار سنگین ضدهوایی بنام تیربار دوشکا 38 (DSHK38) طراحی و ساخته شد که با فشنگهای 107×7/12 میلیمتری بصورت نواری تغذیه می شد و قسمت خوراک دهنده آن شکل توپی رولور عمل کرده و لوله آن قابل تعویض نبود . دارای یک سه پایه با چرخ حمل و قابل تغییر جهت تیراندازی علیه هدفهای زمینی بود .
در سال 1946 جنگ افزار تیربار دوشکا مدل 1938 بازسازی شد و تغییراتی در قسمت خوراک دهنده آن انجام گرفت (از حالت توپی شکل خارج شد ) که در نتیجه تیربار سنگین ضدهوایی دوشکا مدل 1946 طراحی و ساخته شد و برای هدفگیری هوایی به یک دستگاه نشانه روی هوایی بنام غربالک مجهز گردید و سه پایه تغییر یافته و لوله آن قابل تعویض میباشد ، با تغییراتی بر روی دستگاه خوراک دهنده این جنگ افزار از دو طرف تغذیه می شود (نوارگذاری می شود) و در حال حاضر در کشور روسیه از رده خارج شده و جای خود را به تیربار سنگین ضدهوایی KPV 14/5 داده است و هم اکنون در اکثر کشورهای بلوک شرق مورد استفاده قرار میگیرد.
مشخصات
سلاحی است اجتماعی ساخت روسیه و بلوک شرق سابق که با فشار غیر مستقیم گاز باروت مسلح و با هوا و در صورت لزوم با آب خنک میشود و لوله این سلاح قابل تعویض میباشد . با جعبه نوارهای استاندارد 70 فشنگی از سمت چپ و با تغییراتی بر روی در جعبه و صفحه خوراک دهنده از سمت راست سلاح تغذیه میشود . دستگاه چکاننده در این سلاح از نوع پایه آتشی یا انعکاسی میباشد . دارای برگه ناظم آتش دو وضعیتی (S) ضامن ، (F) آتش میباشد که اگر سلاح در حالت ضامن باشد مسلح نمی شود دستگاه نشانه روی این سلاح در دو نوع میباشد :
1 – دستگاه نشانه روی زمینی که از دو قسمت تشکیل شده است :
الف ) ستون درجه که از اعداد 0 الی 33 مدرج شده است و هر عدد ضریب 100 متر میباشد.
ب ) مگسک که در سمت 5 میلیم به چپ و 5 میلیم به راست قابل تنظیم میباشد.
2 – دستگاه نشانه روی هوایی (غربالک ) : که در حال حاضر بخاطر سرعت زیاد هواپیماها این دستگاه نشانه روی دیگر ، مورد استفاده ندارد و از رده خارج شده است .
این سلاح دارای شیر گاز (رگلاتور ) میباشد که میتوان بوسیله آن نواخت تیر را با توجه به وضعیت سلاح و منطقه تنظیم کرد.
متعلقات
1 - دستگاه نشانه روی هوایی (غربالک )
2 – دوشی
3 – جعبه نوار 70 فشنگی
4 – لوله یدک
5 – کیسه برزنتی محتوی ابزار و وسایل تنظیف (چکش ، انواع آچارها ، پوکه کش ، روغندان ، سنبه )
6 – نوار پر کن
مأموریت
این جنگ افزار دارای دو مأموریت میباشد :
الف ) مأموریت اصلی : تیراندازی علیه هدفهای هوایی با سقف پرواز کم
ب ) مأموریت فرعی : تیراندازی علیه سنگرهای فعال دشمن و تجمع نفرات دشمن
سازمان
این تیربار بصورت متمرکز در یگانهای ادوات مورد استفاده قرار میگیرد
تشریح قطعات
بطور کلی تیربار دوشکا از سه قطعه کلی تشکیل شده است که اگر یکی از این قطعات نباشد و یا اشکالی داشته باشد نمی توان از تیربار استفاده کرد و یا اینکه استفاده از آن همراه با اشکالات فراوانی است .قطعات کلی تیربار دوشکا عبارتند از :
الف ) قبضه تیربار ب ) گهواره و قفل گهواره پ ) سه پایه
انواع فشنگ ، علامت مشخصه ،کاربرد
جنگی معمولی : فاقد هر گونه رنگ بر روی مرمی،علیه نفرات
رسام : نوک مرمی برنگ بنفش ، جهت تصحیح تیر و علامت دادن
ثاقب : نوک مرمی برنگ سیاه ، علیه خودروها و ادوات زرهی
آتشزا : نوک مرمی برنگ قرمز ، علیه انبارهای پوشاک و سوخت
ثاقب آتشزا : نوک مرمی برنگ سیاه و قرمز ، ترکیبی از مأموریت فشنگ آتشزا و ثاقب
ثاقب آتشزا رسام : نوک مرمی برنگ سیاه و قرمز و بنفش ، ترکیبی از مأموریت سه نوع فشنگ مذکور
آموزشی : فاقد باروت و چاشنی و دارای سوراخی بر روی پوکه،جهت آموزش فشنگ و نوار گذاری
مختصات
کشور سازنده |
اتحاد جماهیر شوروی سابق |
کالیبر |
108×7/12 میلیمتر |
تعداد خان و گردش |
8 عدد راستگرد |
سرعت اولیه گلوله |
850 متر بر ثانیه |
نواخت تیر علمی |
600 تیر در دقیقه |
وزن سلاح کامل با سه پایه وجعبه نوار پر |
350/95 کیلوگرم |
وزن سه پایه |
975/30 کیلوگرم |
وزن گهواره |
450/16 کیلوگرم |
وزن قبضه |
325/32 کیلوگرم |
وزن جعبه فشنگ با نوار خالی |
700/4 کیلوگرم |
وزن جعبه فشنگ با نوار پر |
14 کیلوگرم |
ظرفیت جعبه فشنگ |
70 تیر |
طول سلاح با دوشی |
5/194 سانتیمتر |
طول سلاح |
159 سانتیمتر |
ارتفاع تیربار بر روی سه پایه |
147 سانتیمتر |
ارتفاع تیربار در حالت شلیک زمینی |
45 سانتیمتر |
حرکت سمتی سلاح |
360 درجه |
حد به طرف بالا نسبت به افق |
78 درجه |
حد به طرف پائین نسبت به افق |
26 درجه |
برد نهائی |
7000 متر |
برد موءثر علیه اهداف زمینی |
3300 متر |
برد موءثر علیه اهداف هوائی |
1600 متر |
برد موءثر علیه سنگر تیربار |
1500 متر |
برد موءثر علیه اهداف زرهی سبک |
800 متر |
سیستم مسلح شدن |
فشار غیر مستقیم گاز باروت |
وزن لوله |
200/11 کیلوگرم |
تیربار ام ژ یک آ 3 M G 1 – A 3
جنگ افزاری است گلنگدن باز و خودکار که توان اجرای آتش بصورت رگبار طولانی و یا کوتاه را دارد.این تیربار میتواند در تمام قسمتهای یک ارتش (نیروی زمینی ، دریایی ، هوایی) برای دفاع از اهداف فردی و دسته جمعی و بعنوان تیربار استاندارد برای عملیات مختلف بکار برده شود.در بکارگیری هجومی یا با دوپایه آنرا تیربار سبک و با سه پایه صحرایی آنرا تیربار نیمه سنگین می نامند.این تیربار هنگام سوار کردن روی وسایل حمل و نقل مانند زره پوش و خودرو بر روی پایه مخصوص نصب میشود.
مشخصات :سلاحی است اجتماعی و خودکار ساخت آلمان غربی و جمهوری اسلامی ایران که با فشار مستقیم گاز باروت و عقب نشینی لوله مسلح و با هوا و در صورت لزوم با آب خنک میشود.لوله سلاح قابل تعویض است.توسط نوارهای استاندارد 100 الی 250 فشنگی از سمت چپ تغذیه میشود و نوارهای خالی آن بصورت تکه تکه از سمت راست خارج و پوکه ها از زیر بیرون می ریزند.دستگاه چکاننده در این سلاح از نوع پایه اتشی است.دارای دکمه ناظم آتش دو وضعیتی (ض) ضامن ، (ر) رگبار میباشدو تا مسلح نشود به ضامن نمی شود.
1 – دستگاه نشانه روی زمینی :
الف) مگسک که در سمت 5/2 میلیم به چپ و 5/2 میلیم به راست قابل تنظیم میباشد.
ب ) ستون درجه که از اعداد 2 الی 12 مدرج شده است که هر عدد ضریب 100 متر میباشد.
2 – دستگاه نشانه روی هوایی :
در گذشته سیستم نشانه روی هوایی (غربالک) نیز برای آن در نظر گرفته بودند که بعلت پیشرفت هواپیماها ، آن سیستم از رده خارج شده است.
تذکر : با تعویض عقبه و آلات متحرک میتوان نواخت تیر این سلاح را کم و یا زیاد نمود.و با شلیک پی در پی 250 تیر بعلت داغ شدن لوله باید آنرا با لوله یدک تعویض نمود.
مختصات
کالیبر 51 × 62/7 میلیمتر
نواخت تیر علمی 100 تا 1300 تیر در دقیقه
نواخت تیر عملی 650 تا 800 تیر در دقیقه
سرعت اولیه گلوله 820 متر در ثانیه
تعداد و گردش خان 4 عدد وگردش از چپ به راست
برد نهایی 4000 متر
برد مفید 1200 متر
برد مؤثر 800 متر
وزن تیربار با دوپایه 5/11 کیلوگرم
وزن دوپایه 1 کیلوگرم
وزن سه پایه 800/15 کیلوگرم
وزن تک پایه 5/30 کیلوگرم
وزن لوله 800/1 کیلوگرم
طول تیربار 5/122 سانتیمتر
طول لوله 5/56 سانتیمتر
مأموریت
الف) اصلی : تیراندازی علیه اهداف زمینی.
ب ) فرعی : تیراندازی علیه اهداف هوایی با سقف پرواز کمتر از 1000 متر میباشد.
متعلقات
1 – تک پایه ، دوپایه ، سه پایه
2 – لوله یدک همراه با جلد
3 – جعبه تنظیف
4 – شعله پوش
5 – بند
6 – غربالک (دستگاه نشانه روی هوایی)
7 – پوکه کش
8 – دستکش نسوز
9 – دوربین دید در شب
10 – گلنگدن و عقبه مخصوص نواخت تیر
عقبه R گلنگدن 950 نواخت تیر کم ( 600 تا 800 تیر در دقیقه )
عقبه N گلنگدن 550 نواخت تیر زیاد ( 1000 تا 1300 تیر در دقیقه )
انواع مهمات : مهمات این تیربار همان فشنگهای تفنگ ژ3 میباشد.
Negev Standard |
Negev Commando |
|
کالیبر |
5,56x45 NATO |
|
وزن |
7,4 kg |
7,0 kg |
طول تیربار |
1020 / 780 mm |
890 / 680 mm |
طول لوله |
460 mm |
330 mm |
نواخت تیر |
850 - 1150 rounds per minute |
|
سیستم تغذیه |
Belt or box magazine, 30 or 35 rounds |
تیربار پچنگ پی کا پی
PKP Pecheneg machine gun
گروهی از طراحان شرکت TSN11 توچ ماش ، برای بهسازی و افزایش دقت تیربار PKM و عمر خدمتی لوله آن و همچنین کاهش خطاها در هدفگیری آن به مرحله اجرا در آوردند.یکی از نتایج این تلاشها یک تیربار پیاده نظام کارآمد بنام پچنگ PECHENEG) )بود.
مشخصات تیربار پچنگ ( PECHENEG )
نوآوریهای بکار رفته در طراحی لوله این تیربار به همراه استفاده از روکش های جدید به افزایش استحکام و بهبود ویژگیهای خنک شوندگی ، افزایش مقاومت در برابر تأثیرات محیطی ، کاهش لرزشها و محافظت از خط هدفگیری در برابر تأثیرات ناشی از گرمای تولیدی انجامید.فاصله بین روکش و فضای بیرونی لوله ، دنده های عرضی و نصب پوکه پران در نزدیکی دهانه لوله ، به خنک شدن تدریجی آن توسط گرمای عبوری کمک می کرد.
حداکثر شلیک مداوم ممکن از تیربار پچنگ ( PECHENEG ) برابر حدود 600 تیر است . مکانیزم دستگیره آتش دارای یک صفحه منحنی شکل میباشد که به استحکام آن افزوده و از تأثیرات منفی گرمایی در هنگام شلیک می کاهد.دقت اسلحه در حالت خودکار از روی دو پایه 7/1 تا 9/1 برابر بالاتر از دقت PKM میباشد.افزایش عمر خدمتی لوله ، نیاز به حمل لوله های یدکی را کاهش می دهد، اما مکانیزم اتصال و جدا شدن لوله به گونه ای است که براحتی می توان لوله را تعویض نمود.
یکی از ویژگیهای قابل توجه تیربار پچنگ ( PECHENEG ) این است که حدود 80 درصد قطعات و اجزای آن با اجزای بکار رفته در PKM همسان هستند و این امر باعث تولید انبوه آن در سال 1999 و با صرف هزینه ای اندک در شرکت KMZ آغاز شد.
تیربار پچنگ ( PECHENEG ) در جریان درگیریهای شدید چچن توانست توانایی خود را به همگان ثابت کند.
مختصات فنی تیربار پچنگ ( PECHENEG )
کالیبر : R54 × 62/7 میلیمتر
وزن تیربار : 700/8 کیلوگرم
طول تیربار : 5/115 سانتیمتر
طول لوله :640 سانتیمتر
سرعت دهانه : 825 متر بر ثانیه
نواخت تیر علمی : 650 تیر در دقیقه
نواخت تیر عملی : 250 تیر در دقیقه
برد هدفگیری : 1500 متر
گنجایش قطار فشنگ : 100 و 200 تیری
تیربار ام 60
M-60 Machin gun
تیربار M60 ساخت امریكا
در جنگ جهانی دوم ، ارتش امریكا از نوعی تیربار سبك به نام برونینگ 30/0 استفاده می كرد. این تیربار ، برای مقاصدی چون پوشش دادن نیروی زمینی و درگیر شدن با خودروهای زرهی سبك ایده آل به شمار می آمد. ولی سنگینی و بددست بودن آن ، باعث محدود شدن دامنه عملیاتی آن می شد. پس از اتمام جنگ جهانی دوم و با توجه به تغییر یافتن شیوه جنگی بسیاری از ارتش ها ، مهندسان اسلحه سازی امریكا بر آن شدند تا تیرباری سبك تر ، خوشدست تر و دارای نواخت تیر بهتر طراحی كنند. نتیجه این كار ، طراحی و ساخت تیربار M60 بود. تحقیق درخصوص طراحی و ساخت این تیربار ، در سال 1940 آغاز شد.
به گفته بسیاری از صاحبنظران ، تیربار M60 را می توان MG42 امریكایی دانست. چرا كه بدنه از ورق فولاد پرسكاری شده ، سیستم تغذیه نواری و بخش هایی از مكانیزم آن ، از MG42 به عاریت گرفته شده است. اولین نمونه های تیربار M60 ، در سال 1950 به ارتش امریكا تحویل داده شد. ارتش امریكا پس از آزمایش این تیربار و البته ایجاد چند تغییر و بهینه سازی جزئی ، آن را به عنوان تیربار سازمانی نیروهای مسلح خود برگزید. سال 1957 را می توان تاریخ ورود این تیربار به خدمت دانست. این تیربار در جنگ كره با موفقیت مورد آزمایش قرار گرفت. ولی وسیع ترین گستره كاربرد آن را می توان جنگ ویتنام دانست. یعنی جایی كه بیش از 5000 قبضه از این سلاح ، توسط سربازان امریكایی به كار گرفته شد.
گلنگدن این تیربار از نوع باز و عملكرد آن با فشار گاز باروت است. مكانیزم تغذیه آن ، همانطور كه قبلآ ذكر شد از نوع نواری است و عمل خنك شوندگی آن ، با هوا صورت می پذیرد. نوار فشنگ این تیربار ، از نوع فلزی است (همانند تیربار MG42 آلمانی) و معمولآ در 2 نوع 50 و 100 تیر ساخته می شود. تیربار M60 اگرچه سنگین است ، ولی می توان آن را مانند یك سلاح معمولی در دست گرفت و شلیك كرد (نكته ای كه درمورد تیربار برونینگ 30/0 غیرممكن بود) و یا آن را بر روی یك 2 پایه یا 3 پایه قرار داد. انواع جدید این تیربار ، دارای 2 پایه سرخود هستند كه می توان آن را به راحتی تا كرده و در زیر روپوش لوله جاسازی كرد. نكته جال درمورد باز و بسته كردن این سلاح این است كه برای باز و بسته كردن آن می توان از یك فشنگ شلیك نشده به عنوان ابزار استفاده كرده و پین های آن را به راحتی خارج كرد.
در طراحی این سلاح مواردی چون وزن معقول ، طول كم و قابلیت استفاده به صورت انفرادی مد نظر بوده است. استفاده از پلاستیك و مقداری آلومینیم باعث شده تا وزن سلاح به طور محسوسی كاهش پیدا كند. (اگر چه وزن آن كماكان زیاد می باشد كه این وجه اشتراك تمامی تیربارهای تغذیه شونده با نوار است.) جاسازی فنر ارتجاع درون قنداق سلاح و به كارگیری نوع خاصی از گلنگدن نیز باعث كاهش طول سلاح شده است. یكی از معایب تیربار M60 ، حساسیت فوق العاده آن به گرد و خاك و رطوبت می باشد كه این خود یكی از نقاط ضعف این تیربار در جنگ ویتنام بود. همچنین درصورت گیر كردن و خارج نشدن پوكه فشنگ شلیك شده ، راه اندازی مجدد تیربار یك دردسر اساسی می شود. دستگیره تپانچه ای شكل سلاح نیز توسط یك خار فنری شكننده به بدنه سلاح چفت می شود كه خود چفت شدن آن ، باعث شكستن یا از كار افتادن خار فنری می شود.
مدل های مختلف تیربار M60 :
M60E2 : نخستین گونه بهینه سازی شده تیربار M60 است كه به منظور نصب بر روی تانك ها و خودروهای زرهی طراحی شد.
M60E3 : این گونه در سال 1986 وارد خدمت شد و هدف از طراحی آن ، ساخت گونه ای سبك تر و خوشدست تر بود. این مدل M60 ، نخستین گونه ای بود كه به دوپایه سرخود و تاشو مجهز شده بود. سیستم گاز این مدل ، ساده تر و مطمئن تر از مدل های قبلی بود و برای آن یك سیستم ضامن بهینه سازی شده در نظر گرفته شده بود. یك دستگیره حمل راحت و خوشدست نیز از تجهیزات این مدل به شمار می رفت.
M60C : تفاوت اصلی این مدل با انواع قبلی ، سیستم تغذیه آن بود. چرا كه عملكرد گلنگدن آن به كمك نیروی روغن فشرده صورت می گرفت نه با فشار گاز باروت. این مدل ، درواقع برای نصب بر روی هواپیماها طراحی شد. نواخت تیر اینگونه ، با نیروی برق كنترل می شد. گفته می شود چند قبضه از این مدل تیربار ، بر روی برجك تانك های M60 امریكایی نصب شده است.
M60D : این مدل به علت دارا بودن 3 پایه قابل تنظیم ، قابلیت نصب بر روی انواع ناوچه و هلیكوپتر را دارد. تفاوت آن با مدل M60C در این است كه مدل M60D ، فاقد كنترل الكتریكی نواخت تیر می باشد.
انواع مهمات به كار رفته در تیربار M60 :
انواع فشنگ های به كار رفته در این سلاح را می توان اینچنین برشمرد:
فشنگ M61 از نوع ضدزره
فشنگ M62 از نوع رسام
فشنگ M63 از نوع سرتخت
فشنگ M85 از نوع ساچمه ای كروی
فشنگ M993 از نوع تنگستنی ضدزره (جدید)
تمامی این فشنگ ها ، درون نوار فشنگ فلزی مورد تآیید NATO قرار می گیرند. نوار فشنگ های مورد استفاده در امریكا ، دارای 4 فشنگ معمولی و یك فشنگ رسام هستند.
تیربار سنگین برونینگ ( ام 2 ) معروف به کالیبر 50
BROWNING M2
مسلسل سنگین برونینگ M2 در ابتدا بعنوان مسلسل ضد هوایی طراحی شد و لی در سال 1921 بمنظور استفاده در پیاده نظام کمی متحول شد . در سال 1932 مهندسان کارخانه با تعویض لوله سلاح با نوع بهتر ، مقاومت سلاح در برابر نواخت تیر بالا را افزایش دادند . این مدل با نام M2HB معرفی گردید که نیاز به تعویض لوله در آن کاهش پیدا کرده بود .
این مسلسل برای نبردهای امروزی کمی سنگین است ولی قدرت و برد آن کماکان مثال زدنی است . البته نوع سبک شده M2 نیز عرضه شده که در آن از آلیاژهای سبک به وفور استفاده شده . لوله این سلاح نیز از جنس کروم مخصوص ساخته شده و دارای یک سوپاپ مخصوص برای تنظیم میزان نواخت تیر می باشد .وزن سبک شده این سلاح 27 کیلو گرم است یعنی 11 کیلو گرم سبکتر از نوع قبلی و نواخت تیر آنرا می توان بین 550 تا 750 تیر تنظیم کرد .سیستم تغذیه این سلاح از نوع نواری و سیستم خنک شوندگی آن با هوا می باشد . این سلاح تنها به سیستم آتش اتوماتیک ( رگبار ) مجهز شده .
تیربار برونینگ در آمریکا توسط کارخانه های RAMO DEFENCE و GENERAL DYNAMICS و در بلژیک توسط کارخانه FN HERSTAL تولید می شود . سلاح M2 در بیش از 30 کشور استفاده می شود و در بسیاری از جنگها توسط نیروهای NATO استفاده شده . این تیربار در ایران به نام ( کالیبر 50 ) معروف می باشد.
مشخصات فنی تیربار سنگین برونینگ ( ام 2 )
کالیبر : 99 × 7/12 میلیمتر ( 50/0 اینچ )
وزن قبضه : 38 کیلو گرم
وزن سلاح با سه پایه و تجهیزات : 58 کیلو گرم
طول سلاح : 165 سانتیمتر
طول لوله : 114 سانتیمتر
سیستم تغذیه : نواری از نوع 100 تیر
نواخت تیر : 450 تا 600 تیر در دقیقه
سرعت دهانه : 930 متر بر ثانیه
تیربار LSAT
LSAT
LSAT یک تیربار سبک قابل حمل توسط نفر (Deployable) میباشد (Lightweight Small Arms Technology) . ارتش آمریکا در پی یک طرحی ، در سال 2000 تصمیم به کاهش وزن تسلیحات حمل شده توسط نیروهایش را گرفت. یکی از این موارد مسلسل سبک M249 SAW بود که اکثر سربازان از وزن زیاد این اسلحه گله مند بودند و خواستار اسلحه ای با وزنی سبکتر بودند( M249 SAW دارای وزن خالی 7.8 کیلوگرم و وزن رزمی 9 کیلوگرم بود). شرکت ATK در سال 2000 به عنوان پیمانکار ساخت این تیربار مشخص شد. مواردی که میبایست در ساخت تیربار جدید رعایت میشد به این قرار است: وزن سبک / سایز کوچک / دارای سایت هدفگیری دقیق و لرزش و رزنانس اندک. در سال 2010 نخستین نمونه های این تیربار ، شامل 8 قبضه از این تیربار و 100000 فشنگ برای ارزیابی مقدماتی تحویل ارتش ایالات متحده گردید. ارتش آمریکا در نمونه های اولیه شاهد یک تیربار پیشرفته و مدرن بود که وزن آن نسبت به تیربار قبلی ارتش آمریکا یعنی M249 SAW به میزان 41 درصد و حجم آن معادل 13 درصد نسبت به تیربار قبلی کاهش یافته بود. همچنین شرکت ATK همانند تیربار قبلی ، یک نمونه Carbine نیز از این تیربار ساخته است که مجهز به خشاب استارناک با ظرفیت 42 گلوله میباشد. مدل کاربین این تیربار هنوز تحویل داده نشده است و مراحل پایانی تحقیقات را میگذراند. در گردهمایی سال 2010 شرکت ATK اعلام کرد که آمادگی دارد که این تیربار را در کالیبرهای 6.5 و 6.8 هم تولید کند ولی هنوز پاسخی از ارتش دریافت نکرده ا
این تیربار دارای دو نوع مهمات میباشد.
1- مهمات CL _CaseLess
مهمات CL از نوعی مواد مولد نیرو (Propellent) ساخته شده است. مرمی گلوله در درون این مواد کار گذاشته شده است. وقتی که نوار فشنگ CL را درون تیربار گذاشته و شلیک میکنیم مواد مولد نیرو انرژی خود را آزاد کرده و باعث به جلو راندن مرمی گلوله میشود. این نوع گلوله که انقلابی در طراحی گلوله های تیربار به شمار میرود به تیربار این امکان را میدهد که با نواخت تیر ثابت به مدت طولانی بدون داغ شدن لوله تیر بار به شلیک خود ادامه دهد. اما در مقابل به نسبت مهماتهای معمولی دو ضعف دارد: یکی اینکه سه برابر مهمات معمولی قیمت دارد و دوم اینکه 15 درصد برد کمتر نسبت به مهماتهای معمولی دارد.
2- مهمات CT _CaseTelescoped
مهمات CT نیز همان مهمات معمولی این تیربار به شمار میرود. بد نیست مقایسه ای نیز از وزن مهمات این تیربار داشته باشیم. وزن یک عدد فشنگ M249 SAW معادل 12.2 گرم میباشد در حالی که وزن یک فشنگ تیربار LSAT از نوع CL معادل 8.3 گرم و از نوع CT معادل 6.3 گرم میباشد. سبک بودن وزن مهمات این تیربار امکان حمل مهمات بیشتر را برای سرباز فراهم میاورد. به طوریکه ظرفیت جعبه حمل مهمات زیر اسلحه از 100 فشنگ در تیربار SAW به 150 فشنگ در تیربار LSAT افزایش یافته است. تیربار LSAT با فشار گاز مسلح میشود و پیستون گاز آن نیز در زیر لوله قرار دارد. لوله این تیربار و همچنین سایر قطعات این تیربار به راحتی قابل جداسازی و نظافت هستند. مدل اصلی این تیربار مخصوص مهمات CT ساخته شده است که به وسیله یک کیت مخصوص میتوان به راحتی این تیربار را برای شلیک مهمات CL آماده نمود. کیت مزبور تغییراتی را در سیستم تغذیه تیربار به وجود می آورد و تیربار را برای شلیک مهمات CL آماده میکند. مدل کاربین این تیربار نیز تنها توان شلیک مهمات CT را دارد که به وسیله یک خشاب استارناک 42 تایی تغذیه میشود و محفظه تغذیه این مدل با مدل اصلی کمی تفاوت دارد. این تیربار مجهز به چند مدل سایت هدفگیری اپتیکی مثل RedDot و ACOG میباشد که دفت فوق العاده ای به این تیربار میبخشد.
بر اساس طرح کاهش وزن تسلیحات ، تیربار LSAT تا سال 2016 جایگزین تمامی تیربارهای M249 SAW در ارتش آمریکا خواهد شد.
مختصات فنی تیربار LSAT
کشور و کارخانه سازنده : ایالات متحده - ATK
سال شروع تولید : 2000
سال تحویل : 2010
کالیبر تیربار : 45 × 5.56 Nato
وزن : 4.2 کیلوگرم خالی بدون مهمات
تغذیه : جعبه و نوار فشنگ 150 تایی و همچنین خشاب 42 تایی
نرخ آتش : 600 گلوله در دقیقه
طراحان مركز طراحي KMZ همگام با ارتقاي 6P41 درگير تكميل طرح ويژه خود براي روز آمدسازي PKM نيز بودند . نتيجه تلاشهاي آنان در اين زمينه ، طرح آزمايشي AEK – 999 بود . طراحان در تلاش براي افزايش عمر خدمتي لوله اين جنگ افزار ، آنرا از جنس همان فولادي كه براي ساخت توپ هواپيما استفاده مي شد بهره گرفتند و از اتصالات قوي براي وصل كردن آن به بدنه استفاده كردند.
نيمي از طول لوله داراي دندانه هاي طولي مي باشد . اتخاذ اين راهكارها نياز به تعويض مداوم لوله را از بين برد . ميله فلزي نصب شده بر روي لوله ، از خط ديد سايت هدفگيري محافظت مي كند . تركيب پيچيده شعله پوش ، فشار شكن دهانه ، دقت شليك را بطور قابل ملاحظه اي افزايش خواهد داد . دوپايه با فاصله بيشتري از دهانه نصب مي شود و واحد اتصال آن از جهت كاهش تأثير فشار بر روي دقت شليك تغييراتي يافته است .
طراحان دسته حمل پيشين را كه روي لوله قرار داشت ، تغييري ندادند،و از همان بچه قنداق پلاستيكي طرحهاي پيشين استفاده كردند تا ويژگي بسيار حياتي قابليت حمل و نقل را به AEK – 999 بدهند . البته اين تيربار را ميتوان به يك صدا خفه كن جدا شونده نيز مجهز كرد كه قابليت انجام دو طرفه را دارد :
كاهش فشارهاي آكوستيك بر روي تيرانداز و كاهش گرد و خاك حاصل از شليك آن كه مي تواند روي كم پيدايي تأثير منفي بگذارد ، ضمن اينكه وجود شعله پوش بر روي اسلحه نيز مي توان به افزايش اين كم پيدايي بويژه در هنگام شب كمك كند .
مختصات فني تيربار چند منظوره AEK – 999
كاليبر : 62/7 ميليمتر
فشنگ مصرفي : 62/7 × 54R
وزن : 74/8 كيلو گرم
طول : 1188 ميليمتر
طول لوله : 605 ميليمتر
سرعت دهانه : 825 متر بر ثانيه
نرخ آتش : 650 تير در دقيقه
نرخ آتش كارآمد : 250 تير در دقيقه
برد هدفگيري : 1500 متر
ظرفيت قطار فشنگ : 100 و 200 تيري
تیربار پی . کا
Pulemyot kalashnikov
پس از جنگ جهانی دوم نیاز نیروهای پیاده شوروی به یک تیربار سبک و پر قدرت باعث طرح و ساخت تیرباری توسط گروه کلاشنیکف گردید.که در سالهای بعد بتدریج تکمیل شده و نهایتا تیربار PK نام گذاری شد.
اکنون این تیربار در روسیه و اکثر کشورهای بلوک شرق سابق با اندک تفاوتهایی ساخته و استفاده میشود.
قبل از جنگ تحمیلی عراق علیه ایران از تیربار پی کا در ایران استفاده نمی شد.لیکن پس از دستیابی نیروهای سپاه اسلام به تیربار مذکور بصورت غنیمت و کارآیی خوب آن ، بتریج بصورت تیربار سبک سازمانی سپاه پاسداران وارد خدمت شده و اکنون در سطح وسیعی مورد استفاده قرار میگیرد.
تیربار پی . کا بر علیه انواع هدفهای زمینی و بعضی از هدفهای هوایی بکار میرود.نیروهای پیاده از این تیربار با بکارگیری دوپایه یا سه پایه استفاده می کنند.
در ضمن تیربار پی . کا با مختصر تغییراتی در نفربرها و تانکهای روسی استفاده می شود. تیربار پی . کا در تانک بعنوان تیربار هم محور توپ اصلی مورد استفاده قرار میگیرد.
مدلهای مختلف تیربار پی . کا
1 – تیربارPK : مدل اصلی و معمولی تیربار که مورد استفاده نیروهای پیاده است و شعله پوش آن دوکی میباشد.
2 – تیربارPKS : تفاوت آن با مدل PK در شعله پوش آنست که بلند و شیار دار ساخته شده.
3 – تیربارPKM : وزن و طول لوله آن کمتر از مدلهای قبلی است .7.5 کیلوگرم
4 – تیربار PKMS : وزن آن کمتر و شعله پوش بصورت دوکی شکل اما کوته تر از مدلهای قبل میباشد.
5 – تیربارPKMT : طول لوله ،وزن و نواخت تیر آن بیشتر از مدلهای قبل است و ماشه آن الکتریکی است.
6 – تیربار گرینوف GORJUNOV: از مدلهای قدیمی تر تیربارهای روسی بوده و هیچ ارتباطی با تیربار پی کا ندارد و عقبه آن شبیه تیربار dshk میباشد.
مشخصات تیربار پی . کا
اسلحه ایست اجتماعی ، خودکار،ساخت اتحاد جماهیر شوروی که با فشار غیر مستقیم گاز باروت مسلح و لوله آن با هوا و در مواقع اضطراری با آب خنک میشود.دارای دو نوع نوار میباشد:
1 – نوار بلند 50 ، 75 ، 100 ، 200 ، 250 فشنگی.
2 – نوار کوتاه 25 عددی که ابتدا و انتهای هر نوار به گونه ای است که بوسیله یک فشنگ به نوار های قبلی و بعدی متصل میشود که نوارها از سمت راست اسلحه تغذیه میشود و دارای برگه ناظم آتش دو وضعیتی ( عقب ضامن ، جلو آتش ) میباشد.
دستگاه نشانه روی این سلاح از دو قسمت تشکیل شده :
الف – مگسک ، که در سمت و برد قابل تنظیم است.
ب – ستون درجه ، که از اعداد 1 الی 15 مدرج شده که هر عدد ضریب 100 متر است و قبل از شماره 1 آن حرفی نوشته شده که اصطلاحا به آن علامت تاکتیکی گفته میشود که همسطح 400 متر میباشد.و خط شاخص هر عدد زیر آن عدد قرار دارد .ستون درجه دارای یک طبلک تغییر سمت نیز بوده که با استفاده از آن میتوان پیشگیرهای مربوط به هدفهای متحرک یا باد را منظور نمود.( 5 میلیم به چپ و 5 میلیم به راست ) .
ضمنا دارای رگولاتور تنظیم گاز بوده که جهت کم و زیاد کردن نواخت تیر و کمک در رفع گیر سلاح استفاده می شود.این تیربار بوسیله دو پایه استاندارد بصورت یک تیربار سبک و با سه پایه بصورت یک تیربار نیمه سنگین قابل استفاده می باشد.این تیربار دارای دو نوع قنداق چوبی و پلاستیکی فشرده می باشد.
مختصات تیربار پی . کا
کالیبر و فشنگ مصرفی : r54 × 62/7 میلیمتر
تعداد خان و گردش آن : 4 عدد و از چپ به راست
نواخت تیر عملی : 200 تا 250 تیر در دقیقه
سرعت اولیه گلوله : 820 متر بر ثانیه
برد مفید : 1000 متر
برد نهایی : 3800 متر
PK / PKS | PKM / PKMS | PKMT | |
کالیبر |
7,62x54R | ||
وزن تیربار |
9 kg (gun) + 7,7 kg (tripod) | 7,5 kg (gun) + 4,5 kg (tripod) | 10,5 kg |
طول تیربار |
1173 mm | 1160 mm | 1098 mm |
طول لوله |
658 mm | 645 mm | 722 mm |
نوارفشنگ |
belt, 100, 200 or 250 rounds | ||
نواخت تیر |
650 rounds per minute | 650 rounds per minute | 800 rounds per minute |
مأموریت تیربار پی . کا
مأمورت اصلی آن استفاده بر ضد تجمع نفرات دشمن و مأموریت فرعی آن استفاده بر ضد اهداف هوایی با سقف پرواز کمتر از 1000 متر.
PKMB Kalashnikov
modernized armored personnel carrier machine gun
تیربار زرهی بهسازی شده PKMB کلاشنیکوف شباهت زیادی به PKM دارد و از طریق یک پایه قابل چرخش 6U1 به همراه یک نگهدارنده قطار فشنگ و جعبه مهمات بر روی خودروهای زرهی قابل نصب می باشد.با کنار گذاشته شدن خودروهای زرهی قدیمی،تیربار PKMB بر روی بالگردهای حمل و نقل نظامی ضربتی نصب گردید.البته PKMB را می توان در نیروهای حافظ صلح بر روی موتور سیکلت ها نیز بکار گرفت. PKMBبدون مهمات ، 5/17 کیلوگرم وزن دارد و اهرم های کنترل و شلیک آن در بخش عقبی بدنه نصب شده اند.
مختصات فنی تیربار PKMB
کش.ر سازنده : شوروی سابق – روسیه
کالیبر : ۶۲/۷میلیمتر
مهمات مصرفی : R ۵۴ × ۷/۶۲ میلیمتر
وزن قبضه بدون مهمات : 5/17 کیلو گرم
طول تیربار : 1173 میلیمتر
طول لوله : 658 میلیمتر
سرعت دهانه گلوله : 825 متر بر ثانیه
نواخت تیر علمی : 650 تیر در دقیقه
نواخت تیر عملی : 250 تیر در دقیقه
برد هدفگیری : 1500 متر
گنجایش قطار فشنگ : 200 و 250 تیری
تیربار کالیبر سنگین XM 312
XM 312
تیربار کالیبر سنگین Browning M2 در ارتش آمریکا بیش از 80 سال مشغول خدمت بود و در این مدت کارنامه درخشانی از خود بر جای گذاشت. ولی به دلیل ضعفهایی که داشت می بایست کم کم از خدمت کنار رود و جای خود را به تیربارهای جدید بدهد. یکی از مهمترین ضعفهای تیربار M2 سنگینی این تیربار بود به همین دلیل ارتش آمریکا به یک تیربار کالیبر سنگین با وزن سبک اعلام نیاز کرد. در سال 2005 نخستین نمونه های تیربار XM 312 برای تست های ابتدایی تحویل نیروهای نظامی ایالات متحده گردید. این تیربار (اگر نگوییم سبکترین) یکی از سبکترین تیربارهای کالیبر سنگین حال حاضر جهان به شمار میرود. وزن این تیربار با سه پایه آن رقم باور نکردنی 19 کیلوگرم است. همین سبکی این تیربار باعث شده است که به وسیله دو نفر به راحتی قابل حمل باشد. این تیربار به وسیله نوار فشنگ از سمت چپ تیربار تغذیه میشود و به وسیله جعبه فشنگهای 50 تایی ساپورت میشود. برد موثر این تیربار نیز 1600 متر ذکر شده است. ریتم آتش این تیربار 260 گلوله در دقیقه میباشد که به نسبت تیربارهای هم رده خود رقم پایینی است و نسبت به تیربار M2 چهل گلوله در دقیقه کاهش یافته است. به همین سبب از این تیربار تنها علیه اهداف زمینی استفاده میشود. چرا که با این ریتم آتش پایین به سختی می توان با هواگردهای تندرو مقابله کرد. این تیربار نسبت به تیربار M2 افزایش خوبی در دقت و هدفگیری داشته است.
این تیربار با فشار گاز مسلح میشود و لوله آن به وسیله هوا خنک میشود و سیستم کاهش لگد این اسلحه نیز همانند نارنجک انداز XM307 است. سیستم تغذیه این تیربار به نسبت تیربار قدیمی آمریکا پیچیده تر شده است. کاهش وزن تیربار ، سیستمهای تشکیل دهنده آتش تیربار و موارد دیگر ، مواردی هستند که قیمت این تیربار را به میزان قابل توجهی افزایش داده اند. هدف اصلی ساخت تیربار XM312 این است که به کمک نارنجک انداز XM 307 بتواند سد دفاعی مستحکمی برای نیروهای خودی فراهم آورد همچنین حجم آتش بالای ترکیب این دو اسلحه پوشش مناسبی برای نیروهای خودی به شمار میرود.
مختصات تیربار XM 312
کشور سازنده : ایالات متحده
شرکت سازنده : GDATP
کالیبر : 12.7*99 mm
وزن : 19 کیلوگرم با سه پایه
طول اسلحه : No Data
طول لوله : No Data
تغذیه : به وسیله چعبه نوار فشنگ 50 تایی
ریتم آتش : 260 گلوله در دقیقه
برد مفید: 1600 متر
تیربار زرهی بهسازی شده کلاشنیکوف PKMB
مسلسل ماکسیم
مسلسل ماکسیم از نخستین گونههای مسلسل است. آن را مخترع بریتانیایی سر هیرام ماکسیم در سال ۱۸۸۴ اختراع کرد.
در مسلسل ماکسیم از نیروی پسزدن برای مسلح کردن سلاح استفاده میشد. نمونههای اولیه آن با مخزنی از آب که دور لوله آن را میپوشاند خنک میشد. مسلسل ماکسیم ۶۰۰ تیر در دقیقه شلیک میکرد.
رضاشاه در طول زندگی خود و حتی پس از آن به دلایل گوناگون به القاب مختلفی خوانده شدهاست. در جوانی به نام ناحیهای که از آن برخاسته بود «رضا سوادکوهی» نامیده میشد. با ورود به نظامیگری به مناسبت استفاده از مسلسل ماکسیم به «رضا ماکسیم» و بعدها به «رضاخان» و سپس، با ذکر درجه نظامیاش، به «رضاخان میرپنج» شناخته شد. بعد از کودتای۱۲۹۹ و به دستگرفتن وزارت جنگ و فرماندهی کل قوا، او را «سردار سپه» میخواندند. پس از رسیدن به پادشاهی و گزیدن نام خانوادگی پهلوی به «رضاشاه پهلوی»
مسلسل گاتلینگ
مسلسل گاتلینگ نام عمومی ردهای از مسلسل است که بجای داشتن یک لوله دارای چند لوله است که هنگام شلیک حول مرکزی میگردند. مسلسل گاتلینگ نواخت بسیار بیشتری از مسلسلهای دیگر دارد و برخی از انواع آن مانند ام۶۱-ولکان در هر دقیقه ۶۰۰۰ تیر شلیک میکند.
اولین مسلسل اینگونه را مخترع آمریکایی ریچارد گاتلینگ اختراع کرد و به «توپ گاتلینگ» مشهور بود. گردش لولهها در «توپ گاتلینگ» با دست و بهکمک یک دسته گرداننده انجام میشد. گاتلینگهای امروزی با موتور برقی میگردند.
هلیکوپتر کبرا و هواپیمای آ-۱۰ در دماغه خود مسلسل گاتلینگ دارند.
مسلسل گاتلینگ GAU-19 محصول کمپانی جنرال دینامیک امریکایی می باشد - یک مسلسل سبک وزن - دارای قدرت اتش بسیار بالا و کشنده - مناسب برای نصب روی اهداف زمینی هوایی و دریایی .
این سلاح دارای 3 لوله می باشد - وزن 63 کیلوگرم - نرخ اتش تا 2000 گلوله در دقیقه - قدرت متوسط لگد در حالت شلیک 2000 گلوله در دقیقه برابر 500 پوند - دارای موتور الکتریکی برای چرخاندن لوله ها .
زمینه استفاده هوایی :
قابل نصب روی انواع هلی کوپترهای ترابری و حمل بار به عنوان سلاح نصب شونده روی درب و بغل هلی کوپتر - قابل نصب روی انواع هلی کوپترهای سبک شناسایی به عنوان بسته ای سبک و موثر بر ضد اهداف هوایی و زمینی .
زمینه استفاده زمینی :
قابل نصب روی انواع نفربر ها - خودروهای کمکی - خودروهای شناسایی و حمل نفر نظیر هاموی ها - دارای اتش مناسب بر ضد اهداف سبک زمینی و اتش بازدارنده بر ضد اهداف هوایی .
زمینه استفاده دریایی :
قابل نصب روی انواع قایق های سبک و تند رو - نصب روی کشتی ها به عنوان محافظ در برابر قایق های کوچک و اهداف هوایی .
در سال 1972 سه طراح بنامهای ( نیکیتین ، ساکالوف ، والکوف ) تیرباری را برای جایگزینی تیربار 7/12 میلیمتری DSHKM طراحی کردند که NSV – 12/7 (NSV ) مخفف نیکیتین ، ساکالوف و والکوف نام گرفت .
این تیربار دارای مکانیزم عمل کننده با گاز باروت میباشد و پیستون و رگلاتور گاز آن مسیر حرکتی طولانی دارد . برای نرمتر کردن عملکرد قطعات کاملا خودکار ، غلطکهای هدایتی روی حمال گلنگدن نصب شد و یک فنر دافع پیستون نیز روی مکانیزم ارتجاع تعبیه گردید .
مکانیزم شلیک این تیربار در یک محفظه جداگانه قرار میگیرد و تنها دارای حالت شلیک خودکار میباشد که میتواند بوسیله ماشه الکتریکی یا دستی فعال شود . گلوله از پایه آتش عقبی شلیک میشود.اسلحه دارای یک شستی ایمنی نیز میباشد که پایه آتش را قفل میکند.
این جنگ افزار با یک قطار فشنگ آهنی تغذیه میشود که میتوان از سمت راست یا چپ به داخل تیربار وارد شود .عدم نصب پایه تطابقی تیربار NSV-S 12/7 را مانور پذیرتر ساخته است .سه پایه ST 7 ساخت باریشف و استپانوف ، برای نابود سازی اهداف زمینی استفاده میشود و اسلحه در ترکیب با این سه پایه دارای قنداق ویژه خود ، قبضه کنترل ، مکانیزم شلیک و پایه نصب سایت اپتیکی SSP ، سایت هدفگیری شبانه NSPU-5 یا NSPU-3 میباشد.برای استفاده از تیربار در نقش ضد هوایی ، از پایه 6U6 مجهز به سایت هدفگیری OP80 استفاده میشود که توسط پورتسن طراحی و ساخته شده است .
از جمله ویژگیهای ممتاز NSV-12/7 میتوان به وزن نسبتا پائین ، مانور پذیری خوب ، عملکرد نسبتا ساده ، شلیک دقیق و امکان شلیک در حالت خوابیده اشاره کرد.برای نصب تیربار در داخل سنگرها بطور ثابت میتوان از پایه های 6U10 و 6U11 استفاده نمود.تولید NSV-S-12/7 در پایگاه تولید متالیست در شهر اورالسک و پایگاه مالوت در شهر ویاتسکی پالیانی آغاز شد.
مختصات فنی تیربار NSV 12/7
کالیبر : 7/12 میلیمتر
فشنگ مصرفی : 7/12 × 108 میلیمتری
وزن تیربار بدون مهمات : 25 کیلوگرم
وزن تیربار با قطار فشنگ بر رویی پایه ST7 : 41 کیلوگرم
وزن تیربار با قطار فشنگ بر روی پایه U6 : 5/92 کیلوگرم
طول تیربار : 1560 میلیمتر
طول تیربار بر روی پایه ST7 : 1900 میلیمتر
ارتفاع تیربار بر روی ST7 : 380 میلیمتر
سرعت دهانه : 845 متر بر ثانیه
نرخ آتش کارآمد : 80 تا 100 تیر در دقیقه
برد هدفگیری : 2000 متر
میزان نفوذ در زره از فاصله 500 متری : 16 میلیمتر
گنجایش قطار فشنگ : 50 تیر
تاکتیک تیربارها
Machine Guns Tactic
تاکتیک تیربار عبارتست از اینکه : یک فرمانده دسته یا تیربارچی ، عملیاتهای آفندی و یا پدافندی ، سلاح تیربار را با توجه به عوارض زمین بصورتی چیدمان نماید تا بهترین کارآیی را از آن سلاح بدست بیاورد . و یا چیدمانهای مختلف تیربار را با توجه به شرایط محیطی در یک منطقه عملیاتی را تاکتیک تیربار می گویند . در کنار چیدمان سلاح یکسری موارد دیگر وجود دارد که نیاز است فرمانده دسته و خدمه تیربار از آنها مطلع باشند و به آنها عمل نمایند تا تاکتیک تیربار کامل شود.که در ادامه متن ...به آنها اشاره می شود
تاکتیک تیربار عبارتست از اینکه : یک فرمانده دسته یا تیربارچی ، عملیاتهای آفندی و یا پدافندی ، سلاح تیربار را با توجه به عوارض زمین بصورتی چیدمان نماید تا بهترین کارآیی را از آن سلاح بدست بیاورد . و یا چیدمانهای مختلف تیربار را با توجه به شرایط محیطی در یک منطقه عملیاتی را تاکتیک تیربار می گویند .
در کنار چیدمان سلاح یکسری موارد دیگر وجود دارد که نیاز است فرمانده دسته و خدمه تیربار از آنها مطلع باشند و به آنها عمل نمایند تا تاکتیک تیربار کامل شود.که در ادامه متن به آنها اشاره می شود .
کاربردهای تیربار
به تناسب استفاده و کاربردهای مختلف تیربارها مأموریتهای مختلفی را میتوان به آنها واگذار کرد.
مأموریت تیربارها
الف : در عملیات آفندی
مأموریت تیربارها در عملیات آفندی ، پشتیبانی سریع و نزدیک نیروهای پیاده در هنگام هجوم است .
ب : در عملیات پدافندی
مأموریت تیربارها در عملیات پدافندی ، حراست از منطقه پدافندی تصرف و یا واگذار شده می باشد .
با توجه به نوع ساخت تیربارها ، بعضی از تیربارها در عملیاتهای آفندی و برخی از آنها در مواقع پدافندی مورد استفاده قرار میگیرند . تیربارهایی مثل تیربار ژ3 و تیربار پی کا در مواضع آفندی بکار می روند . تیربارهای سنگین تر مانند دوشکا و کالیبر 50 بدلیل سنگینی ، حمل آنها میتواند مشکلات زیادی را در آفند بوجود آورد و بیشتر در مواضع پدافندی استفاده می شوند .
تیربارها برای بهتر انجام دادن مأموریت خود در محیطهای مختلف ، دارای دوپایه و یا سه پایه می باشند که از دوپایه بیشتر در عملیات آفندی و از سه پایه در عملیات پدافندی استفاده می شوند .
تاکتیک تیربارها در اجرای آتش
فرمانده دسته ، تیربارها را در ( لجمن ) طوری سازمان میدهد که دارای تقاطع آتش باشند و همچنین بتوانند در آخرین آتشهای حفاظتی شرکت نمایند و خدمه تیربار بایستی در پدافند کارت تیر را تنظیم نماید.
انواع آتش
آتش برحسب سمت هدف و نوع زمین ، یعنی چگونگی قرار گرفتن هدف در مقابل خودی و بر حسب نوع زمینی که در آن اجرای آتش می شود ، مورد بررسی قرار میگیرد .
الف – انواع آتش بر حسب سمت هدف : آتشهایی که با تیربار اجرا میشود به سه دسته تقسیم میشوند :
1 – آتش جبهه ای
2 – آتش ترادفی
3 – آتش پهلویی
آتش جبهه ای : به آتشی گفته می شود که مستقیما از روبرو به هدف شلیک شود.
آتش ترادفی : به آتشی گفته می شود که بر روی یک هدف محوری بزرگ شلیک شود.بعنوان مثال دشمن در خط پدافندی از سلاحهای بخصوصی استفاده می کند که هرگاه این سلاح را زیر آتش بگیریم به آن آتش ترادفی می گوئیم.
آتش پهلویی : به آتشی گفته میشود که از جانب چپ و راست خودی بر روی دشمن اجرا می شود .
ب – انواع آتش بر حسب زمین : این نوع آتش نیز بر دو قسمت می باشد که عبارتند از :
1 – آتش تراش
2 – آتش افتان
آتش تراش : آتشی که بر روی سطح افق یا سطحی که شیب خیلی کمی دارد اجرا می شود . موارد اجرای این نوع آتش ، زمینهای بایر ، دشتها و ...است .
آتش افتان : این نوع آتش معمولا از روی مناطق مرتفع بر روی مناطق باز و قسمتهای صاف انجام میشود .
انواع هدف
1 – هدف خطی
2 – هدف ستونی
3 – هدف نقطه ای
4 – هدف منطقه ای
الف – هدف خطی : به هدفی گفته می شود که عرض هدف بیشتر از عمقش باشد . ستون نفرات دشمن که به حالت زنجیره ای جلو می آیند نمونه ای از هدف خطی است یا خاکریز دشمن که در یک امتداد کشیده شده است به این دلیل که عرض آن بیشتر از عمقش است این هدف را هم هدف خطی می گویند .
ب – هدف ستونی : هدفی که عمقش بیشتر از عرض آن باشد ( درست برعکس هدف خطی ) هدف ستونی است . نیروهای دشمن که از روبرو پشت سر هم به سمت ما نزدیک می شوند یک هدف ستونی را تشکیل میدهند .
ج – هدف نقطه ای : به هدفی گفته می شود که در یک نقطه خاص قرار گرفته باشد ، مانند سنگرهای دیده بانی و نفراتی که بر روی یک تانک قرار دارند .
د – هدف منطقه ای : هدفی است که تلفیق و ترکیبی از هدف خطی و ستونی است . هدفی که هم دارای عرض و هم دارای عمق می باشد را هدف منطقه ای می گویند . هدف منطقه ای در جایی قرار دارد که اطلاع دقیق از محل استقرار نیروهای دشمن ندارید و احتمال نمیدهید که نیروهای دشمن به چه صورتی قرار گرفته اند . این آرایش نیرویی که دشمن به این حالت اتخاذ کرده است ، هدف منطقه ای می گویند.
مثال :
در مواقع پدافندی برای اینکه بطور دقیق تیراندازی کنید از سه پایه استفاده می شود . اگر بطور مناسب از سه پایه تیربارهایی مانند : کالیبر 50 ، دوشکا یا تیربار پی کا استفاده کنید ، هدفهای مختلف را به بهترین نحو مورد اصابت قرار خواهد داد .
هدفهای خطی :
یک تیربار برای اینکه بتواند سطح خاکریز دشمن را پوشش دهد بوسیله قفلهای حرکت در برد و در سمت میتوان آنرا تنظیم کرد . بعد از مشخص کردن برد ، به تناسب فاصله تا خاکریز دشمن ، قفل حرکت در برد را محکم کرده بطوریکه اسلحه بالا و پائین نرود . ولی سه پایه در سمت ، باز خواهد بود اگر با هدفهایی بر روی خاکریز برخورد کردید میتوان با اجرای آتش و حرکت تیربار در سمت ، اهداف را مورد اصابت قرار داد .
هدفهای ستونی :
اجرای آتش بر روی هدفهای ستونی بر عکس خطی میباشد . وقتی با یک هدف ستونی برخورد کردید دیده می شود که افراد تیربار را خیلی بالا و پائین می کنند . اگر تیربارچی در مقابل اهداف ستونی قرار بگیرد ابتدا باید فاصله خودش تا هدف را مشخص نماید و بعد از دستگاه حرکت در برد و در سمت را کامل محکم می کند تا اسلحه دیگر تکان نخورد . برای اجرای آتش با چرخاندن یک یا دو تقه تنظیم برد می توان مسافت 50 تا 100 متر در عمق را پوشاند . اگر تنظیم سه پایه در برد باز باشد و سر اسلحه را زیاد بالا و پائین کنید تیرها به هدر می رود .
هدفهای نقطه ای :
هنگامیکه تیربار در مواضع پدافندی قرار گرفته باشد هدفهای نقطه ای که در مقابل تیربار ظاهر میشوند ممکن است نفرات دشمن یا افرادی باشند که بر روی تانک سوار شده باشند و یا سنگرهای تیربار دشمن یا بر روی خاکریز دشمن هدفهایی مشخص باشد که اینها بصورت موقت ظاهر می شوند و سریع ناپدید می شوند . برای تیراندازی و هدفهای نقطه ای باید درجه برد و سمت سه پایه تیربار را با توجه به مسافت خودی با دشمن تنظیم کرد . وقتی فاصله نیروهای خودی با دشمن مشخص شد بر روی دستگاه نشانه روی عدد مربوط به فاصله برد را ببندید ، و در سمت ، هم تصحیح تیر کنید ، تا یک نقطه را زیر پوشش آتش قرار دهید این نقطه را که ثبت آتش کردید ، آتش را قطع کرده و سه پایه را در سمت و برد قفل می کنیم . در مواقع بخصوص میتوان به این هدفهای نقطه ای اجرای آتش کرد .
هدفهای منطقه ای :
بعد از اینکه فاصله خودمان تا هدف را تشخیص دادیم تیربار را در سمت آزاد میگذاریم ، وسط هدف را در نظر می گیریم ، توسط دستگاه حرکت در برد بوسیله چند تقه بالا و پائین کردن می توانیم قسمتهای بالاتر یا پائین تر را بزنیم . با انجام این عمل در فاصله های مختلف میتوانیم کاملا یک منطقه را پوشش دهیم . این عمل بیشتر در مناطقی مثل دشتها کاربرد دارد .
چگونگی اجرای آتش به اهداف مختلف
1 – تقسیم آتش
2 – تمرکز آتش
3 – نواخت تیر
الف – تقسیم آتش : عبارتست از اینکه در یک منطقه بتوانید هم عرض هدف و هم عمق هدف را با سلاحهای موجود بپوشانید . برای طرح ریزی یک عملیات وسعت آن عملیات را در نظر می گیرند و بعد مشخص می کنند که چه منطقه ای را با توجه به استقرار نیروهای دشمن سلاحهای سبک ، توپخانه و سلاحهای ضد تانک بپوشاند .
ب – تمرکز آتش : یعنی اینکه بتوان نقطه بزرگ هدف را زیر پوشش قرار داد . وقتی مجبور می شوید بر روی هدفهایی حجم آتش بیشتری را اجرا کنید ، این را تمرکز آتش می گویند .بطور کلی ، جمع کردن آتشها روی یک نقطه ای که خطرش از همه بیشتر است ، تمرکز آتش گویند.
ج – نواخت تیر : در بعضی مواقع در هنگام غافلگیری برای اینکه دشمن نتواند به نیروهای خودی نزدیک شود لازم است در مرحله اول یک برتری آتش نسبت به دشمن پیدا کنید . این برتری آتش با عاملی بنام نواخت تیر بدست می آید .
تیربارها دارای سه نوع رگبار هستند
1 – رگبار کوتاه : شلیک 5 تا 10 فشنگ را رگبار کوتاه می گویند
2 – رگبار بلند : شلیک 10 تا 20 فشنگ را رگبار بلند می گویند .
3 – رگبار ممتد : شلیک 20 فشنگ به بالا را رگبار ممتد می گویند .
تقسیم دیگری از آتش تیربارها
1 – آتش ضد هوایی : جلوگیری از عملیات هوایی و نفوذ چرخ بالها به منطقه برد سلاح .
2 – آتش تیر تراش کوتاه : تیراندازی به اهداف تا ارتفاع 30 سانتیمتر از سطح زمین .
3 – آتش تیر تراش بلند : تیراندازی به اهداف تا ارتفاع 150 سانتیمتر از سطح زمین .
4 – آتش نقطه ای : خاموش کردن موضع تیربار ( سمت و برد سلاح قفل می شود ) .
5 – آتش خطی : تیراندازی به نیروهای در حالت دشتبانی دشمن ( برد قفل ، سمت آزاد ) .
6 – آتش ستونی : تیراندازی به نیروهای دشمن که در حالت ستونی می باشند ( برد آزاد ، سمت قفل ) .
7 – آتش سد کننده : تیراندازی به جلو خط یا نیروهای در حال حرکت دشمن .
8 – آتش پراکنده : تیراندازی به منطقه عمومی دشمن و خط لجمن .
9 – آتش ایذایی : تیراندازی به منطقه ای از دشمن .
مسلسل سبک مدرن شده RPK-74M
RPK-74M Kalashnikov modernized light machine gun
پس از روی کار آمدن سلاح هجومی AK-74M در شرکت ایژماش ، شرکت مولات به روز آمد سازی مسلسل سبک RPK-74 تا سطح مسلسل سبک RPK-74M (P396) پرداخت . در نتیجه این برنامه ، عمر خدمتی لوله اسلحه افزایش یافت و گلوله های مورد استفاده از نوع 7N10 با قدرت نفوذ بیشتر انتخاب گردید . بدنه اسلحه و پوشش آن تقویت شد ، متوقف کننده میله راهنمای فنر اصلی بهسازی گردید و به یک قنداق پلاستیکی تاشونده به سمت چپ مجهز کرد . گونه های سازگار شده با گلوله 39×62/7 و 45×56/5 میلیمتری ناتو نیز برای بازار صادرات تکمیل گردیدند.
مختصات فنی مسلسل سبک مدرن شده RPK-74M
کالیبر : 45/5 میلیمتر
فشنگ مصرفی : 39×45/5 میلیمتر
وزن سلاح بدون خشاب : 76/4 کیلوگرم
طول سلاح با قنداق باز : 1065 میلیمتر
طول سلاح با قنداق تاشو : 857 میلیمتر
طول لوله : 590 میلیمتر
سرعت دهانه : 960 متر بر ثانیه
نرخ آتش کارآمد : 150 تیر در دقیقه
برد هدفگیری : 1000 متر
ظرفیت خشاب : 45 تیر
آزادسازي خرمشهر در سوم خرداد 61، يكي از مهمترين وقايع در تاريخ انقلاب و جنگ تحميلي است. عمليات فتح خرمشهر، به دليل اهميت آن از نظر نظامي و سياسي به مطالعۀ فراوان نياز دارد كه در اين مقاله، به اختصار بدان ميپردازيم.
صفحه قبل 1 2 3 4 5 ... 6 صفحه بعد